A tüdő egészsége: a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok fajtái

Sokat hallunk a tüdőszűrés fogalmáról, de ennek ellenére sokan nem tudják, hogy ez milyen vizsgálatokat takar pontosan. A tüdő betegségeinek feltérképezéséhez nemcsak a klasszikus tüdőszűrésnél alkalmazott mellkasröntgen az egyetlen potenciális képalkotó eljárás.

A hagyományos értelemeben vett, népegészségügyi program keretében megvalósult tüdőszűrés az évenkénti mellkasröntgen felvétel elkészítését takarja. Ennek célja az volt, és mai is az, hogy kiszűrje az esetleges tüdőgümőkórt (TBC), illetve a folyamatosság elve alapján, rámutasson az előzményekhez képest újonnan megjelent elváltozásokra.

Egyéb (sok esetben tünetmentes) tüdőt érintő betegségek kimutatására nem mindig elégséges a mellkas röntgenfelvétel. Például a tünetet nem produkáló, kisméretű daganatot legtöbb esetben csak mellkas CT vizsgálat segítségével tudjuk csak kimutatni. A CT vizsgálat olyan metszeti képalkotó módszer, amely zavaró árnyékoktól mentesen jeleníti meg a tüdő állományát. Így az apró elváltozások, melyek a hagyományos mellkas röntgenfelvételen rejtve maradhatnak, itt jól ábrázolódnak. A vizsgálómódszer nem csak a daganatok elsődleges kimutatására alkalmas, hanem a daganatos megbetegedés stádiumának megítélésére, illetve a terápiás válasz nyomon követésére.

Az MR vizsgálat a tüdő képi megjelenítésében rutinszerűen nem alkalmazott módszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)