Csípések

Valami megcsípett… ilyenkor nyáron gyakran elhangzott mondat. Na, de mi?!

Vannak azért jelek, amik segítenek a támadó azonosításában. Szúnyog-, pók-, hangya-, méh vagy darázs-, bolha, esetleg ágypoloskacsípés vagy rühatka?

A cikk elolvasása után Ön is sikeres nyomolvasó lesz!

 • méh vagy darázscsípés: leggyakrabban tavasszal és ősszel fordul elő, de nyáron is bármikor számíthatunk rá. Nyilván ezt a legkönnyebb azonosítani, hiszen egy éles fájdalom jelzi, egyből látjuk a támadót, a csípés helyén a bőr azonnal feldagad. Sokszor a fullánk is látható, amit célszerű azonnal eltávolítani, lehetőleg csipesszel, hogy a méregzsákot ne nyomjuk össze.

Fontos tudni, ilyen esetben mikor forduljunk orvoshoz. A lokális, azaz helyi reakció nem azonos az allergiás reakcióval. Amennyiben a csípés helye feldagad, az normális bőrválasznak tekinthető. Néhány esetben nagyobb a helyi reakció, a vörösség és a duzzanat akár 2 napig is fokozódhat, napokig tart, amíg lelohad és visszahúzódik. A csípés helye először fájdalmas, égő érzéssel jár, napok múlva erős viszketés alakul ki.

Lokális reakció esetén otthon is tudjuk kezelni a problémát, nem szükséges orvoshoz fordulni. A csípést követően érdemes jégzselét használni, ezzel csökkenteni a reakciót. Hatékonyan segít egy tabletta antihisztamin tartalmú gyógyszer bevétele, külsőleg pedig úgynevezett hűtőkenőccsel (unguentum aluminium aceticum tartaricum) lehet nyugtatni a bőrt.

Szisztémás allergiás reakció az arra érzékeny személyeknél a csípést követően néhány percen belül kialakul. Néha csak testszerte alakul ki csalánkiütés, de komolyabb esetben életet veszélyeztető gégeödéma is felléphet. A darázs – és méhcsípés allergiásoknál mindig lenni kell speciális injekciós pennek, melyet ilyen esetben haladéktalanul alkalmazni kell, majd azonnal mentőt kell hívni.

 • szúnyogcsípés: leginkább a szürkületi órákban számíthatunk rájuk. A szúnyogcsípés főleg fedetlen testrészeken fordul elő, csoportosan, erősen viszkető, puha, apró rózsaszín bőrdudorként jelenik meg. Gyerekeknél ismert az úgynevezett szúnyogcsípés allergia, mely nem igazi allergia, csak erősebb reakcióval jár, a duzzanat intenzívebb és sokkal elhúzódóbb, néha csalánkiütés is kialakulhat a környékén. Bármennyire is vonzó, kerüljük a vakarást, mert az csak további bőrrekciókat okozhat (felülfertőződés), ráadásul a gyógyulás is lassúbb. Legjobb, ha a patikában kapható, már a nagymamánknál is jól bevált cinkrázóval hűsítjük a csípés helyét. Nagyobb támadás esetén szintén segít 1 tabletta antihisztamin bevétele. Amennyiben a gyermekünk szúnyogcsípésre érzékenyebben reagál, bőrgyógyászunk hatásos receptköteles csillapító krémet tud kiírni.

Tudni kell, hogy bizonyos országokban a szúnyogcsípés nem olyan ártalmatlan, mint idehaza. Maláriát, különböző agyhártyagyulladást okozó kórokozókat és Zika vírust is terjeszthet.

Megelőzésként érdemes hatékony szúnyogriasztókat használni. Az illólajok közül a geránuim, eukalipsztusz és citrom a leghatékonyabb. A spray használatánál figyelembe kell venni, hogy hány éves kortól alkalmazható, mert irritáció vagy allergia léphet fel, amennyiben lehetséges inkább a ruhánkon alkalmazzunk a bőrünk helyett.

 • pókcsípés: tulajdonképpen nem csípés, hanem harapás. Magyarországon a legtöbb pókharapás teljesen ártalmatlan. Általában csak egyetlen csípés látható, viszont két centruma van, amik sötétebb vörösek, körülötte halványabb bőrpírral. A duzzanat napok alatt fokozódik és általában fájdalmas. Súlyosabb esetben, hólyag és kékesfekete varr is kialakulhat a tetején vagy gennyes pörk, esetleg nedvező bőrfelület. Ilyen esetben érdemes bőrgyógyász szakemberhez fordulni. A pókcsípés helye lassan múlik el, néha heg alakulhat ki a helyén. Legjobb gyógymód a jegelés, fertőtlenítés majd pár napig steroid tartalmú kenőcs használata. Felülfertőződés esetén antibiotikumos krémet írunk fel.

Hazánkban a legveszélyesebb pókharapása a szongáriai cselőpóknak van, de szerencsére extrém ritka esetben találkozunk vele.

 • Bolhacsípés: hirtelen nagyobb számú csípés egyszerre jelentkezik. Általában a boka környékén kezdődnek a csípésnyomok, 3-4 csípés egy területen és így haladnak felfelé, de leginkább csak az alsó végtagon láthatók, kb 10-20 cm-ként. A csípés helyén viszonylag kemény, rózsaszínű, rendkívül viszkető göbök jelennek meg, melyek nyomásra kifehéredhetnek. A kifejezett viszketés miatt a gyerekek hamar elvakarják, ezért gyakoribb felülfertőződés. Néhány esetben az eredeti csípés körül csalánkiütések is megjelenhetnek. Antihisztamin és szteroidtartalmú krémek alkalmasak leginkább a viszketés enyhítésére. A végleges megoldást a bolhák kiírtása jelenti, ami sokszor nem is olyan egyszerű feladat. A háziállataink védelme bolhaírtó nyakörvvel sokat segíthet a megelőzésben. 
 • hangyacsípés: Magyarországon a vöröshangya csípése a leggyakoribb. A hangyák csípése általában csoportosan fordul elő, sok apró, nagyon fájdalmas, égő érzetű, néha hólyagos dudorok, melyek felületén pár nap múlva sárgásfehér pattanásszerű pont alakul ki. Néhány esetben kialakulhat helyi allergiás reakció is, mely intenzívebb viszketéssel jár, de legtöbbször a hangyacsípés gyorsan, nyom nélkül elmúlik. Patikában kapható hűtőkenőcs vagy feloldott szódabikarbóna alkalmas a csípés enyhítésére, melyek közömbösítik a bejuttatott hangyasavat.
 • ágyipoloska: napjainkban egyre többször találkozunk olyan paciensekkel, akiknél a bőrtüneteteket ágyi poloska okozza. Csípésére akkor kell gondolni, ha valahol az otthonon kívül aludtunk, idegen ágyban, szállodában, nyaraláson vagy kollégiumban. Sajnos a rovarokat a ruhánkon a bőröndünkben haza is szállíthatjuk. Jellegzetes a csípésük, három vonalas cikk-cakkban elhelyezkedő csípésnyom jelzi. A bőrtünetek általában reggelente jelentkeznek, a csípést követően a rovarnyálra reagál a bőr, intenzíven viszkető dudoros kiütések jelennek meg a hálóruhával nem takart bőrön, főleg a felső testfélen, arcon. Időnként kialakulhat csalánkiütés, mely nehezíti a kórkép felismerését. A csípésnyomok nagyon lassan, hetek alatt gyógyulnak. Amennyiben gyanúnk van, hogy ágyi poloska okozza a bőrtüneteket, tudatosan keresni kell a rovart. Nappal megbújik a repedésekben, éjjelente jön elő, hogy az ember vérét szívja. Érdemes átnézni a matracok alját, apróbb repedéseket, ahol megbújhat, ez a vöröses színű, ovális, 5-7 mm-es apró rovar. Árulkodó nyom lehet még a feketés homokszerű ürüléke vagy a véres nyom a lepedőn (az ember forgolódva éjszaka agyonnyomja poloskát és vér marad vissza az ágyneműn). Ágyipoloska csípés gyanúja esetén érdemes bőrgyógyászt felkeresni, aki a bőrtünetek alapján segít az azonosításban és a kezelésben. A poloskaírtást pedig érdemes szakemberre bízni, mert rendkívül bonyolult feladat.
 • Rühatka: az utóbbi időben járványszerűen terjed a rühatka fertőzöttség. Emberről emberre terjed, általában ott, ahol sok ember gyűlik össze (óvoda, kollégium, kórház, tábor). Tulajdonképpen nem igazi csípés, hiszen a kórokozó a bőr alá fúrja be magát és ott járatokat alkot. Az atka a bőr hámsejtjeivel táplálkozik, az ürüléke az, ami intenzív viszketést vált ki. A bőrtünetek a vékonyabb bőrterületeken jelennek meg, melleken, ujjak között, nemi részen. Jellegzetesek a vonalas kivakart, pörkös vakarásnyomok vagy apró csomók, melyek feltűnően ágymelegben – éjszaka viszketnek. Sokszor más családtagok is érintettek, hasonló tünetekről számolnak be. Gyanú esetén mindenképpen bőrgyógyászati kezelés szükséges! A család és a környezet együttes kezelése elengedhetetlen!

MIKOR FORDULJUNK ORVOSHOZ?

 • ha nagyszámú csípés jelenik meg rövid időn belül, főleg gyermekeknél
 • ha a csípés helyén genny vagy fekete pörk alakul ki, fájdalmassá és duzzadttá válik
 • ha Ön cukorbeteg vagy immunbeteg esetleg érszűkületes és a csípett testrész ödémássá, érzékennyé válik, különösen, ha gyengeség és láz kíséri
 • ha rühatkára vagy ágyipoloska csípésre van gyanúnk
 • amennyiben a csípés helye idővel nagyobb lesz, terjed
 • méh vagy darázscsípést követően test szerte csalánkiütés alakul ki
 • amennyiben hetekig fennáll a csípés nyoma és napról napra újabbak jelennek meg

amennyiben gyermeke érzékeny a csípésekre és szeretne hatásos otthoni kenőcsöt tartani, amit csak bőrgyógyász tud kiírni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)