Fényvédelem

Az első nyári napsugarak megjelenésével előtérbe kerülnek a fényvédő krémek. A választék óriási a piacon pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mivel kenjük be magunkat, bőrünkre szabottan érdemes kiválasztani a leghatékonyabb védelmet.

Mire érdemes figyelni?

SPF: fényvédő faktor, mely az UVB (ultaibolya B sugárzás)elleni védelem erősségét mutatja. Ez tulajdonképpen egy arányszám, ami azt mutatja meg, a termék használatával mennyivel több időt tudunk a napon tölteni a leégés veszélye nélkül. Tehát a SPF 30 azt jelöli, hogy bőröd 30x annyi ideig lehet kint a napon, mint fényvédő nélkül.

UVA elleni védelem (ultaibolya A sugárzás): a krém megválasztásához nagyon fontos figyelembe venni, hogy ne csak az UVB, hanem az UVA ellen is védelmet nyújtson. Amennyiben a termék flakonján bekarikázott UVA szerepel, biztos lehet benne, hogy jól választott, hiszen ezek a termékek az UVB-vel szembeni védelem legalább harmadával védenek az UVA ellen is.

Gyakran visszatérő kérdés, hogy fizikai vagy kémiai szűrőket alkalmazzunk -e. De mi is a különbség? Leegyszerűsítve, a fizikai szűrők visszaverik és szétszórják az UV sugarakat, míg a kémiai szűrők elnyelik azokat.

A fizikai szűrők fotostabilabbak, azaz a napsugárzás hatására nem bomlanak le, míg a kémiai szűrők igen. A fizikai szűrős fényvédőket nehéz felvinni a bőrre, fehér nyomot hagynak, néha nehéz viselni őket és könnyebben ledörzsölhetők, ezért kell újrakenni. Viszont felkenve azonnal hatnak és nem allergizálnak.

 A kémiai szűrőket tartalmazó termékek könnyebben kezelhetők, kozmetikailag kellemesebb megjelenésűek, de a felvitelüket érdemes időnként újra megismételni. A felvitel után minimum 20 percet érdemes várni, hogy kifejtsék hatásukat. Hátrányuk, hogy néha irritációt válthatnak ki a bőrön, szembe kerülve csíphetnek.

A választásnál figyelembe kell venni, kire alkalmazzuk a fényvédőt. nem mindegy, hogy gyermeknek vásárolunk, vagy kismamámak, kopasz fejbőrre vagy aknés bőrtípusra, nyaralásra, vagy mindennapos használatra esetleg napallergiásnak vagy olyan embernek, akinek már volt bőrrákja.

A Komplexlaborban az anyajegyszűrés mellett segítünk megtalálni Önnek személyre szabottan a legmegfelelőbb fényvédelmet. Jelentkezzen be anyajegyszűrésre még ma és tudja biztonságban bőrét egész nyáron!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)