Ízületi fájdalom? Sok esetben már ultrahang vizsgálattal kideríthető az oka!

Az ízületi fájdalomnak sokféle kiváltó oka lehet, melyek közül a leggyakoribb a degeneratív eltérés, porckopás, illetve a különböző sérülések. A fájdalom miatt a fiziológiás ízületi terhelés megváltozik és ennek következtében a többi ízület is fájdalmassá válhat.

A kiváltó ok kiderítésének egyik képalkotó vizsgálati lehetősége az ultrahang vizsgálat. Csaknem minden ízület vizsgálható ultrahang segítségével, emellett azonban fontos megemlíteni, hogy sok esetben nem ez az elsőként választandó vizsgálómódszer. Az ízületek csontos altóit röntgen vizsgálat segítségével tudjuk ábrázolni, míg az ízület belső, egyéb szöveti struktúráit, így a szalagokat, ízületi szabadtesteket, porcborítást mágneses rezonanciás képalkotással jelenítjük meg.

Ultrahang segítségével jól látható az ízületben felszaporodott kóros folyadékgyülem, az ízületet rögzítő szalagok egy része, az ízületi tok, a környező izomstruktúrák, inak, az ízület körüli nyáktömlők, illetve az ízület körüli zsírszövet. Megállapítható ezen képletek degeneratív elváltozása, gyulladása, illetve esetleges sérülése, szakadása.

Kihasználható az ultrahang vizsgálat, mint képalkotó diagnosztikai módszer előnye, miszerint az ízületek tetszőleges síkban megjeleníthetőek, lehetőség van funkcionális vizsgálatra (akár mozgás közben történő képi megjelenítésre) és nem utolsó sorban nem jár ionizáló sugárterheléssel, így a tudomány mai állása szerint az emberi szervezetre nincs káros hatással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)