Mi segít atópiás ekcémára?

Az atopiás dermatitis mind gyereket mind felnőtteket érintő krónikus gyulladásos bőrbetegség.

A betegségre jellemző a száraz irritált bőr, a viszketés, az atopiás ekcémás foltok visszatérő megjelenése, az allergiára és fertőző bőrbetegségekre való hajlam és bőrérzékenység. A diagnózist a gyerekorvos vagy bőrgyógyász állítja fel.

Habár a betegséget meggyógyítani nem tudjuk, a meglévő tünetek megfelelő bőrápolással kezelhetők és a fellángolások megelőzhetők. Az akut szakaszban, amikor a bőrön viszkető, gyulladt és sokszor felülfertőződött foltok jelennek meg csak a bőrgyógyászati kezelés segít, amikor gyulladáscsökkentő, antibakteriális és viszketéscsökkentő kezeléseket alkalmazunk. Gyulladásmentes állapotban nagyon fontos a rendszeres bőrgyógyászati ápoló kezelés, hogy a fellángolásokat megakadályozzuk. Az életmódbeli változtatások is rengeteget tudnak javítani a betegség megelőzésében és kezelésében.

A betegség genetikai hajlamot mutat azon egyéneknél, akik szüleinél szintén előfordult atopia, szénanátha vagy asztma.

A diagnózis során alaposan kikérdezzük az egyént vagy gyermek esetében a szülőket. A kivizsgálás során a megpróbáljuk kideríteni, hogy van -e olyan élelmiszer, pollen vagy egyéb környezeti vagy belső tényező, ami rontja a tüneteket. Ezután egyénre szabottan egy kezelési tervet dolgozunk ki, mely mind rövid, mind hosszú távon sikeresen alkalmazható, hogy atopiás egyének is kiegyensúlyozott mindennapokat élhessenek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük