Mi segít atópiás ekcémára?

Az atopiás dermatitis mind gyereket mind felnőtteket érintő krónikus gyulladásos bőrbetegség.

A betegségre jellemző a száraz irritált bőr, a viszketés, az atopiás ekcémás foltok visszatérő megjelenése, az allergiára és fertőző bőrbetegségekre való hajlam és bőrérzékenység. A diagnózist a gyerekorvos vagy bőrgyógyász állítja fel.

Habár a betegséget meggyógyítani nem tudjuk, a meglévő tünetek megfelelő bőrápolással kezelhetők és a fellángolások megelőzhetők. Az akut szakaszban, amikor a bőrön viszkető, gyulladt és sokszor felülfertőződött foltok jelennek meg csak a bőrgyógyászati kezelés segít, amikor gyulladáscsökkentő, antibakteriális és viszketéscsökkentő kezeléseket alkalmazunk. Gyulladásmentes állapotban nagyon fontos a rendszeres bőrgyógyászati ápoló kezelés, hogy a fellángolásokat megakadályozzuk. Az életmódbeli változtatások is rengeteget tudnak javítani a betegség megelőzésében és kezelésében.

A betegség genetikai hajlamot mutat azon egyéneknél, akik szüleinél szintén előfordult atopia, szénanátha vagy asztma.

A diagnózis során alaposan kikérdezzük az egyént vagy gyermek esetében a szülőket. A kivizsgálás során a megpróbáljuk kideríteni, hogy van -e olyan élelmiszer, pollen vagy egyéb környezeti vagy belső tényező, ami rontja a tüneteket. Ezután egyénre szabottan egy kezelési tervet dolgozunk ki, mely mind rövid, mind hosszú távon sikeresen alkalmazható, hogy atopiás egyének is kiegyensúlyozott mindennapokat élhessenek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)