Mit kell tudni a pajzsmirigy ultrahangról?

A pajzsmirigy funkcionális zavara sok esetben együtt jár a pajzsmirigy alaki, és/vagy szerkezeti eltérésével. Még a funkciózavarokat leginkább a kóros laborparaméterek tükrözik, addig a szerv alaki és szerkezeti eltérésének képi megjelenítésére az ultrahang az elsőként választandó vizsgálómódszer.

Ez a képalkotó diagnosztika eljárás kiválóan alkalmas a pajzsmirigyben fellelhető esetleges eltérések láthatóvá tételére, így göbök, ciszták, vagy egyéb térfoglaló elváltozások kimutatására. Ultrahang vizsgálat során a pajzsmirigy lebenyek mérete pontosan rögzíthető, így a szerv diffúz, vagy göbös megnagyobbodásának mértéke (struma) számszerűsíthető. Szín kódolt módszerrel a lebenyek keringése is felmérhető, melyből következtetni lehet a működésbeli eltérése, illetve gyulladásos folyamatra.

Az ultrahang vizsgálat egyik nagy előnye, hogy valós idejű, így nem csak egy pillanatnyi állapotot rögzít, hanem tetszőleges ideig folyamatos képmegjelenítésre képes. Mindemellett nem használ ionizáló sugárzást, így a tudomány mai állása szerint nincs káros hatással az élő szervezetre. A vizsgálat során, a vizsgálófej, mely egy zselés felülettel a beteg testével érintkezik, magas frekvenciájú hanghullámot bocsát ki. Ez a testbe hatolva a különböző anyagi összetételű szövetekről visszaverődik, elnyelődik, vagy tovább halad. A visszaverődő hullámok felhasználásával keletkezik a vizsgáló által látott kép.

Az eljárás teljesen fájdalommentes és nem igényel különösebb előkészületet. A vizsgálat fekvő testhelyzetben történik, kényelmes és biztonságos is egyszerre, ráadásul várandósság és szoptatás során is elvégezhető.

A vizsgálatot követően pontos és gyors eredményt kaphatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)