Kismedencei MR vizsgálat endometriózisban

Endometriózis esetén a méh nyálkahártyasejtjei a méh üregén kívül, rendellenes helyen tapadnak meg: petefészekben, kismedencei hashártyán, bélfalban, húgyhólyagon, hasfalban, méh izomzatban. Ez a ciklussal összefüggő erős, akár elviselhetetlen, sokszor hosszú ideje fennálló kismedencei fájdalmat okozhat, összenövésekhez vezethet, és szövődménye lehet a meddőség, korai vetélés.

A kórkép sokkal gyakoribb, mint azt korábban gondolták, jelenleg a fogamzóképes nők kb. 10-15%-a küzd ezzel a problémával.

A diagnózis nőgyógyászati szakvizsgálat során, hüvelyi ultrahang vizsgálattal állítható fel, a szövettani diagnózis pedig laparoscopos műtéttel történhet.

A vékonyrétegű, magas felbontású (high resolution) felvételeivel az MR vizsgálat még a műtét előtt pontosíthatja a folyamat kiterjedését, elsősorban az előrehaladottabb – ún. mélyen infiltráló típusoknál segíti a pontos ábrázolást. A sokszor nehezen diagnosztizálható bélfali endometriózis az MR felvételen általában jól felismerhető, illetve a letapadások miatt nehezen ábrázolható kismedencei területek is jól megítélhetők – segítve a műtéti tervezést.  

Központunkban kismedencei MR vizsgálatra nőgyógyászati szakvizsgálatot, hüvelyi ultrahangot követően tudnak előjegyzést kérni. A vizsgálat 30 percet vesz igénybe, kontrasztanyag adás nélkül történik, időpontját a ciklushoz igazodva határozzuk meg. A vizsgálat során simaizomlazító szerrel érjük el a kismedencei belek ellazulását, ezzel javítva az MR vizsgálat diagnosztikus értékét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)