Az idegsebészet olyan speciális sebészeti szakterület, amely az idegrendszer különböző részeinek műtéti gyógyításával foglalkozik. Szakorvosaink a központi idegrendszer (gerinc és agy) elváltozásainak sebészeti kezelésével foglalkoznak.

Szakorvosainknak az általános idegsebészeti ellátáson túl két fő speciális szakterülete van.
  1. A minimál invazív, vagy más szóval kulcslyuksebészet alkalmazása gerincbetegségek és agydaganatok esetében: endoszkópos és mikroszkópos műtétek. Előnye, hogy a szükséges legkisebb vágásból történik a műtét, ezért a műtét utáni fájdalom minimális és kórházi bentfekvés 2-3 napra csökken. A műtéti kockázat sokkal kisebb, ezért műthetetlennek véleményezett agydaganatok is operálhatóvá válnak (pl. ún. pillangó tumorok, funkcionális területeket érintő tumorok, stb.)
  2. Funkcionális idegsebészet: mozgászavarok (pl. Parkinson-kór, esszenciális tremor, disztónia), krónikus fájdalom szindrómák, agy- és gerincvelő sérülést követően kialakult kóros izomgörcsök (spaszticitás) ellátása neuromodulációs stimulátor (mély agyi stimulátor, gerincvelői stimulátor) rendszerekkel.
Az idegsebészeti járóbeteg szakellátás célja a páciensek részletes vizsgálata, az eredmények tükrében a kezelés(ek) megtervezése és egyénre szabott terápiás terv felállítása, szükség esetén további ellátásra a betegek szakintézménybe történő irányítása. A tünetek hátterében álló kiváltó okok azonosításában a nagyon alapos szakorvosi vizsgálaton túl, speciális képalkotó vizsgálatok (pl. koponya valamint ízületi és gerinc MRI ) is elvégezhetőek a KomplexLaborban.

Kórképek

  • kopásos gerincbetegségek: gerincsérv, gerinccsatorna szűkület, csigolya csúszás, stb.
  • krónikus gerinc és végtagfájdalom
  • idegzsábák (pl. arcidegzsába)
  • spaszticitás (kóros izomtónus fokozódás pl. sclerosis multiplexben, gerincvelő sérülést követően) műtéti kezelési lehetőségei – neuromodulációs terápia
  • mozgászavarok (Parkinson-kór, disztónia, esszenciális tremor) sebészi kezelési lehetőségei – neuromodulációs terápiák
  • agydaganatok, különös tekintettel a funkcionális agyterületeket érintő (pl. mozgató-, beszédközpont) daganatok
  • gerincdaganatok
  • hydrocephalus – az agyvíz keringési zavarai
Idegsebészet

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)