A nők esetében Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú daganattípus az emlőrák. Magasabb a rizikó a 40 év feletti korcsoport esetében, ezért is fontos a rendszeres szűrés. Panasz, vagy bármilyen gyanú esetén kiemelt előnye van a komplex emlővizsgálatnak, amelyet a Komplex Labor Diagnosztika esetében a legmodernebb, a régióban egyedülálló 3D tomoszintézis mammográfia berendezés segítségével végzünk. A megelőzés kulcsfontosságú, ugyanis, ha a folyamatot még a tumort megelőző állapotban, vagy igen korai néhány milliméteres stádiumban felfedezzük, a gyógyulási esélyek jobbak, az idejében elkezdett kezelés életet menthet.

Milyen esetben ajánlott komplex emlővizsgálatot végeztetni?

A rendszeres, tapintásos önvizsgálat minden korosztály számára javasolt, ám 40 év felett a tünetmentes hölgyeknek is ajánlott részt venni kétévente rendszeres emlőrákszűrésen. A komplex emlődiagnosztika vizsgálat elvégzése panaszok esetén, illetve abban az esetben szükséges, ha az emlőszűrés keretében végzett mammográfiás vizsgálat pozitív vagy kétes eredményt ad. A komplex emlővizsgálat célja, hogy a kiegészítő vizsgálatok segítségével pontos képet adjon az elváltozásról. Komplex emlővizsgálatot orvosi indikációval javasolt végezni, írásos orvosi javaslat mellett.
Komplex emlődiagnosztika

Komplex emlővizsgálat lépései

  1. Konzultáció, fizikai vizsgálat, és kórelőzmény felvétele A fizikális emlővizsgálatot általában emlősebész vagy emlő-radiológus végzi, növelve ezzel a vizsgálat eredményességét. A vizsgálat nagyon fontos része a pácienssel történő konzultáció. Gyanú vagy panasz esetén a fizikai vizsgálatot szükséges mammográfiával és/vagy ultrahangos vizsgálattal kiegészíteni, még akkor is, ha a tapintási lelet negatív.
  2. Képalkotás (ultrahang, mammográfia, MRI) Az emlővizsgálat során végzett képalkotói eljárások során használható ultrahang, mammográfia vagy MRI vizsgálat. Ez elsősorban a páciens korától, testalkatától, a panaszok jellegétől függ, illetve a szakorvos megítélésétől.Az alapelvek szerint 30-35 éves életkor felett mammográfia és fizikális (tapintásos) vizsgálat történik, amely kiegészíthető ultrahang vizsgálattal (körülírt, tapintható elváltozás, váladékozás esetén).30-35 éves életkor alatt az ultrahang vizsgálat és fizikális (tapintásos) vizsgálat az elsődleges. A pontos diagnózis érdekében esetleg mammográfia is szükségessé válhat.
  3. Biopszia/Mintavétel A kérdéses területből leggyakrabban ultrahang vagy mammográfia/tomoszintézis által vezérelt célzott mintavétel lehetséges. Nagyon ritkán előfordulhat csak palpáció/fizikai vizsgálat mellett történő mintavétel is, gyanús tapintási eltérés esetén, amikor a mammográfia nem mutat egyértelmű tumort. Ekkor az emlősebész vagy radiológus szabad kézzel vesz mintát a kérdéses területből.
Figyelembe véve az életkort, az emlővizsgálat keretén belül az alábbi vizsgálatok elvégzését javasoljuk:
30 éves kor alatt30 éves kor felett
fizikális vizsgálatfizikális vizsgálat
emlő UHmammográfia vagy tomoszintézis, sz.e. kiegészítő felvételek
magas rizikó, nagyméretű emlő,
illetve egyedi esetekben mammográfia vagy tomoszintézis
emlő ultrahang
szükség esetén mintavétel (biopszia)szükség esetén mintavétel (biopszia)
szükség esetén emlő MR vizsgálatszükség esetén emlő MR vizsgálat

Hogyan zajlik a komplex emlődiagnosztikai vizsgálat?

A komplex emlődiagnosztikai vizsgálat során a páciens elsőként szakorvossal találkozik. A konzultáció során a kórelőzmény felvétele és a rizikófaktorok feltérképezése történik, majd a fizikális vizsgálat. A fizikális vizsgálat során az emlők formája, nagysága, az emlő bőre, valamint a mellbimbók állapota került feltérképezésre. Ezután az orvos áttapintja a melleket, valamint a hónaljárkokat. Ezt követően kerül sor az emlők mammográfiás vizsgálatára, ami alacsony sugárterhelés mellett végzett röntgenvizsgálat, a direkt digitális technológiának köszönhetően biztonsággal alkalmazható. A vizsgálat során a mellekről, kompressziót alkalmazva, két irányból készülnek felvételek. A vizsgálat fájdalommentes, azonban járhat némi kellemetlenséggel. A hagyományos 2D mammográfiánál modernebb és korszerűbb eljárást jelent a digitális 3D tomoszintézis vizsgálat. A vizsgálat során rétegfelvételek szintéziséből kapunk milliméter pontos képeket az emlőről, így a nehezen észrevehető, avagy rejtőzködő elváltozások könnyebben felfedezhetők. Az emlő ultrahang vizsgálat fájdalommentes: a radiológus szakorvos UH vizsgálófej segítségével az emlők és hónaljárkok szöveteire irányítja az ultrahang hullámokat és pontosabb képet kap az elváltozásról. A radiológus szakorvos a leletek alapján javasolhat kiegészítő felvételeket, illetve azok áttekintését követően mintavételt (biopszia) is. A mintavétel leggyakrabban képalkotó módszer alkalmazása mellett történik. Ha ultrahang segítségével jól látható az elváltozás, ultrahang-vezérelt mintavétel javasolt. A mintavétel lehet ciszta esetén punkció (a folyadék leszívása), citológiai/vékonytű aspirációs (sejttani), core biopszia (szövettani) mintavétel. Ha szükséges a további pontosítás, emlő MRI vizsgálatot javaslunk.

A mammográfiás vizsgálat menete

Maga a vizsgálat nagyobb előkészületet nem igényel, csupán a vizsgálat előtt a bőrre került kozmetikumokat, krémeket, izzadás gátlókat kell letörölni. Célszerű a mammográfiai vizsgálatot a menstruációt követő 2.héten végezni a kompresszió okozta kellemetlenség/fájdalom csökkentése és a jobb értékelhetőség miatt, de szükség esetén bármely időpontban elvégezhető. Az emlő vizsgálatához a felsőtestet kell szabaddá kell tenni. A hagyományos 2D mammográfia során a felvételt asszisztens készíti 2 standard nézetből, melyhez az emlőt össze kell nyomni a jó képminőség eléréséhez. Ez inkább kellemetlen, mint fájdalmas, sérülés, károsodás nem következhet be. Az összenyomásnak az oka, hogy minél kevesebb képlet vetüljön egymásra a felvétel során, illetve hogy az emlő elmozdulása ne rontsa a felvétel minőségét, továbbá a kompresszióval a vizsgálattal járó sugárzás dózis is jelentősen csökkenthető. Az orvos ezt követően tekinti át a képeket. Gyanús esetben további kiegészítő, célzott, nagyított felvételek készítésére kerülhet sor, majd fizikális vizsgálattal áttapintja az emlőket, valamint a nyirokcsomó régiókat, majd az ultrahang vizsgálat következik. Szükség szerint mintavételre is sor kerülhet, illetve meghatározott esetekben MR vizsgálat készül. A KomplexLaborban lehetőség van úgynevezett emlő tomoszintézre, amely a régióban egyedülálló, és az egyik legmodernebb, legfejlettebb emlővizsgálati technológia. A tomoszintézis mammográfia lehetővé teszi 3D felvételek készítését, amely segítségével az emlők teljes terjedelmükben is áttekinthetők.

Mi az a 3D digitális tomoszintézis emlővizsgálat?

A tomoszintézis jelenleg a legmegbízhatóbb és legmodernebb röntgendiagnosztikai emlővizsgálat. Maga a tomoszintézis/tomográfia rétegvizsgálatot jelent. A legfontosabb különbség, hogy a tomoszintézis során a röntgen sugárforrás az emlő feletti ívet követve mozog, miközben több felvétel is készül. Berendezésenként változó szögtartományban gyűjt adatokat, amelyekből számítógépes szoftver segítségével 1 mm szeletvastagsággal emlőnként az emlő méretétől függően és irányonként maximum 15 képet készítünk. Ezzel szemben a hagyományos mammográfia során emlőnként két felvétel készül. A tomoszintézis adataiból a szokásos mammogrammokhoz hasonló képeket lehet rekonstruálni: ezzel az úgynevezett szintetikus mammogrammal a korábbi, hagyományos 2D mammogram kiváltható.

Mik a tomoszintézis emlővizsgálat előnyei?

A 3D felvételek előnyei, hogy sokkal korábban felfedezhetőek általuk a kisebb tumorok és elváltozások, mint a 2D felvételek esetében, amelyek a hagyományos mammográfia során készülnek. A korai felismerés lehetővé teszi az elváltozások figyelemmel kísérését vagy eltávolítását. A tomoszintézis mammográfia előnyei:
  • Pontosabb diagnózis, ezért kevesebb a visszahívás szűrésből, kevesebb további vizsgálatra van szükség;
  • Az emlő szerkezete teljes terjedelmében áttekinthető, torzítás és összevetülések csökkentésével tisztább felvételek készíthetőek. A jelenleg elérhető, legszélesebb, 50 fokos szögtartományban gyűjt adatokat, amelyekből számítógépes szoftver segítségével 1 milliméteres szeletvastagsággal emlőként maximum 15 képet készít (a képek száma függ az emlők méretéről), szemben a hagyományos mammográfia során készített 2felvétellel;
  • Hatékonyabb vizsgálhatóság azáltal, hogy vékonyabb szövetrétegekről készül felvétel;
  • Denz (tömör szerkezetű) emlő esetén részletgazdagabb felvételek készíthetők.

Milyen géppel végezzük a tomoszintézis emlővizsgálatot?

A Komplex Laborban a Hologic 3D Mammography Selenia Dimension nevű gépet használjuk a tomoszintézis emlővizsgálatok során. A Hologic mindig is az élen járt az emlőrák szűrés területén, így van ez a tomoszintézis technológia esetében is, amely forradalmi újítás volt ezen a területen. Ezzel a modern berendezéssel kivételes képfelbontású felvételek készíthetők, a szakemberek számára könnyebb, hatékonyabb kezelést tesz lehetővé, valamint ergonómiai kialakításának köszönhetően a legtöbb páciens számára kényelmesebb vizsgálatot biztosít.

Pácienseink kérdezték:

Várandósság, gyermekágy Várandósság vagy annak gyanúja esetén alapesetben nem végzünk mammográfiát, azonban orvosi javallatra, diagnosztikai céllal elvégezhető, Szoptatáskor a vizsgálat, kellő körültekintéssel, elvégezhető Implantátum esetén elvégezhető-e a mammográfiás vizsgálat? Az     implantátumos     mellről     speciális,     úgynevezett     Eklund-felvételeket     készítenek röntgenasszisztenseink. Ezzel a technikával az implantátumok nem kerülnek nyomás alá, csak az emlőállomány, illetve a hónalji régió vizsgálatát teszik lehetővé. A vizsgálat nem jár nagyobb kellemetlenséggel, mint a hagyományos mammográfia. Mikor nem ajánlott a mammográfia vizsgálat elvégzése? Az életkori ajánláson kívül a vizsgálatnak abszolút ellenjavallata nincs, azonban terhesség alatt, szoptatás során, kellő körültekintést követően, csak indokolt esetekben ajánlott az elvégzése. Mivel a mammográfia a szervezetre potenciálisan káros ionizáló röntgensugárzást használ, általános elv, hogy évente egynél több mammográfiát/tomoszintézist csak orvosilag indokolt esetben végzünk. Amennyiben Ön is szeretne a legmodernebb eszközökkel végzett komplex emlővizsgálaton részt venni, úgy kérjen hozzánk időpontot az alábbi telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)