A bőrrákok a világ leggyakrabban előforduló daganatai közé tartoznak. Előfordulásának drasztikus növekedése egyértelműen összefüggésben van a környezeti tényezőkkel. A bőrrák gyógyítható, ha időben észlelik. Fontos, hogy odafigyeljünk a figyelmeztető jelekre, különösképpen az anyajegyek változásaira vagy az újonnan keletkező bőrképletekre. Az anyajegyekhez kapcsolható ugyanis az egyik legismertebb és legveszélyesebb bőrrák típus, a melanóma. Az időben kezelt melanómával teljes élet élhető.

Mi az a melanóma?

A melanoma bőr festéktermelő sejtjeiből (az úgynevezett melanocitákból) fejlődhet ki. Ez egy agresszív, áttétképző képességgel is rendelkező rendelkező daganat. A leggyakoribb metasztázisképző helyek: nyirokcsomók, az agy, tüdők és a máj. A melanoma leggyakrabban a bőrön alakul ki, de sajnos extrém ritkán más szervekből is kiindulhat (pld szem és agyhártya). A bőrön kb 30%-ban anyajegyekből fejlődhet ki, 70%-ban viszont az ép bőrön indul el. Ha megváltozik egy anyajegy színe, pigmentációja, felszíne vagy alakja, asszimetrikussá válik, esetleg kivérzik vagy viszket, ezek figyelmeztető jelek. Ugyanígy egy újonnan kialalkult rózsaszín vagy sötét bőrképlet is utalhat kezdődő bőrrákra. Fontos, hogy amennyiben ezt tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz! Ha szeretne többet megtudni a melanómáról, akkor kattintson ide!
Mi az a melanóma?

Milyen bőrrákszűrés/anyajegyszűrés vizsgálati lehetőségek vannak?

Nagyon fontos, hogy kizárólag anyajegyszűrésben jártas bőrgyógyász szakorvos tudja megkülönböztetni a közönséges anyajegyeket, atípusos anyajegyeket és a melanómát! Rendelőnkben kétféle anyajegyszűrési vizsgálatra van lehetőség:
 • szakképzett és anyajegyszűrésben jártas szakember dermatoszkóppal (speciális nagyítóval) vizsgálja át a testén látható összes anyajegyet
 • teljes testfelszín térképezése világszínvonalú, mesterséges intelligenciával ellátott Fotofinder Moleanalyzer készülékkel, amit után szakorvosi konzultáció is történik. Az összes anyajegy rögzítésre is kerülnek, hogy egy következő vizsgálat alkalmával tudjuk ellenőrizni az esetleges változásokat. A szakorvos munkáját mesterséges intelligencia egészíti ki.
 • a két módszer ötvözhető is, vagyis a bőrgyógyász átvizsgálja a bőrét dermatoszkóppal, majd az általa szabálytalannak ítélt anyajegyek kerülnek csak rögzítésre a későbbi nyomonkövetés érdekében

Mi az a FotoFinder vizsgálat, és hogyan működik?

A betegség korai felismerésében, illetve kialakulásának megelőzésében nyújt segítséget a legmodernebb, mesterséges intelligenciával működő úgynevezett teljes testtérképes anyajegyvizsgálat (FOTOFINDER ATBM II vagyis Automated Total Body Mapping – FotoFinder Systems). A vizsgálat során mesterséges intelligenciát és az emberi tapasztalatot együttesen használja szakorvosunk, Dr. Szabó Renáta. Az eljárás során a páciens egy automatikusan beállított kamera elé áll, amely minden oldalról, 20 pozícióból tökéletes minőségű képeket készít a test felszínéről és így minden egyes bőrképletről. A készülék nemcsak lefényképezi és rögzíti a képleteket, hanem a diagnosztizálásban és az ellenőrzésben is segít. Egy speciális AI szoftver ugyanis automatikusan jelzi, ha új bőrképlet jelentkezett vagy változás állt be a korábbiak valamelyikében, ezzel segítve a korai stádiumú daganat minél előbbi felfedezését. A jóindulatú anyajegyek között megbúvó rosszindulatú bőrelváltozások korai észlelése a magas kockázati csoportba tartozó páciensek számára létfontosságú időnyereséget jelent. A FotoFinder az egyik legmodernebb anyajegy szűrő eszköz, és ezzel az új generációs berendezéssel rendkívül gyorsan végezhető el a bőr teljes, következetes és magas felbontású képeken keresztüli dokumentálása. A gyanús, újonnan megjelent vagy megváltozott bőrelváltozások sokkal gyorsabban és pontosabban diagnosztizálhatók, nagyban megkönnyítve és egyszerűsítve a veszélyeztetett páciensek vizsgálatát.

Hogyan zajlik a FotoFinder teljes test anyajegytérkép vizsgálat?

Az anyajegy- és bőrrákszűrés fehérneműben (alsónadrág vagy fehérnemű, nőknél melltartó nélkül) történik. A páciens egy speciális kék háttér előtt a gép elé áll, amelyen egy mozgó kamera van elhelyezve. Ezt követően felvételek készülnek a teljes bőrfelületről (ún. total body mapping), amely pontosan megjelölt pozíciókban történik úgy, hogy a teljes bőrfelületet lefedje. A teljes eljárás egyszerű és gyors, teljesen fájdalommentes, kismamákon és gyerekeken (minimum 130 cm testmagasság szükséges) is biztonságosan elvégezhető. A rejtett lokalizációban lévő anyajegyek (pld fül, köldök, intim terület, kézujjak. lábujjak között vagy hajas fejbőrön lévők) sem maradnak ki, ezek külön kerülnek rögzítésre. A rendszer automata pozícionálást szolgáló lézere és a Ghost funkció segítségével a korábban lefotózott képek a következő vizsgálatkor az élő előnézeti kép hátterében áttetszően megjeleníthetők. Így a következő vizsgálatkor ugyanolyan beállítású képek készíthetők el, ezzel is segítve az anyajegyek behatárolását és a változások összehasonlítását. A képek rögzítésekor a készülék szoftvere automatikusan elemzi a rögzített adatokat. Különböző színekkel jelöli a legkisebb változásokat és az új anyajegyeket, ezáltal segíti a szakorvos munkáját, hogy főleg ezekre az anyajegyekre koncentrálhasson! Arra is van lehetőség, hogy a hagyományos dermatoszkópos vizsgálat után csak a szakorvos által szabálytalannak ítélt anyajegyek kerüljenek rögzítésre (3-4 darab) és ezeket követhessük nyomon. A bőr minden egyes feltérképezése automatikusan elmentésre kerül a számítógép memóriájában, így minden következő ellenőrzésnél azonnali összehasonlítás végezhető az új felvételekhez viszonyítva. A Fotofinder készülék nem helyettesíti a teljes test vizuális ellenőrzését, viszont jelentős mértékben felgyorsítja a vizsgálatot és segítséget nyújt a legenyhébb változások kiszűrésében, helyük meghatározásában. Hiszen minél korábban történik a felismerés, annál kedvezőbbek a bőrdaganatok gyógyulási esélyei! A vizsgálat teljes időtartama az anyajegyek számától függ, átlagosan 30 percet vesz igénybe.
FotoFinder és teljes test anyajegytérkép

Milyen előnye van a FotoFinder teljes test anyajegytérkép vizsgálatnak?

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, kismamákon és gyerekeken (130 cm-es magasságtól) is biztonságosan elvégezhető. Lehetővé teszi az anyajegyekben, festékes bőrelváltozásokban zajló változások követését, a pontosabb diagnózis megállapítását és az esetleges bőrrák megelőzését. Digitális dermatoszkópos vizsgálat során a kutatások szerint lényegesen pontosabb diagnózis születik, mint a hagyományosan alkalmazott vizsgálómódszer segítségével, hiszen a 10x-es nagyítás helyett 30-40x-est alkalmaz, és mélyebb bepillantást nyújt a bőrbe. A softverben található mesterséges intelligencia további segítséget nyújt az elemzéshez, memóriájában pedig eltárolható minden kép és hozzá kapcsolódó adat, ami az anyajegyek esetleges változásakor pontos összehasonlításra ad lehetőséget. Az elemzés a későbbiekben bármikor elvégezhető, akár 1-1 anyajegy is követhető.

Kiknek ajánljuk a Fotofinder vizsgálatot?

Tulajdonképpen MINDENKINEK érdemes teljes testtérképes anyajegyvizsgálatot végeztetni, hiszen a rögzítésre került anyajegyei a későbbiekben bármikor alapul szolgálnak az ellenőrzéshez! A melanoma nem válogat, bárkinél kialalkulhat! De különösen ajánljuk olyanoknak:
 • akiknek már volt bármilyen típusú bőrrákjuk (melanoma, basalioma, laphámrák)
 • akiknek volt már bármiylen rosszindulatú daganatuk (pld mellrák, prosztatarák), hiszen ilyenkor magasabb a melanoma kialakulásának rizikója
 • ha a családban volt már bőrrák
 • akiknek sok anyajegyük van
 • akiknek több szabálytalan anyajegyük van
 • akiknek többször volt gyerekkori leégése
 • a magasabb rizikófaktorba tartozók (I. bőrtípus, világos szemszín, vörös vagy szőke haj, érzékeny bőr)
 • gyerekeknek 10-14 éves kor között, hogy az anyajegyei rögzítésre kerüljenek és a későbbi ellenőrzésekhez alapul szolgáljanak
 • azoknak a kisgyerekeknek, akiknek veleszületett anyajegye van (az első 2 életév során megjelent anyajegyek, amik általában sötétebbek, nagyobbak és szőrszálakat is tartalmaznak)

A Fotofinder vizsgálat előnyei:

 • teljes testtérképes anyajegyszűrés készül, vagyis a bőrön lévő minden anyajegy rögzítésre kerül
 • az ellenőrzés alkalmával (akár évekkel később is) pillanatok alatt észrevehetők a legkisebb változások és az új képletek
 • sokkal hamarabb és sokkal biztonságosabban kiszűrhetők a bőrrákok, ami életmentő lehet
 • gyors
 • biztonságos
 • fájdalommentes
 • akár pár anyajegy is nyomon követhető
 • egészségpénztárral is fizethető és az önkéntes egészségbiztosítók is támogatják* (erről érdeklődjön munkatársunknál)
NE FELEDJE AZ IDŐBEN FELISMERT BŐRRÁK MELLETT TELJES ÉLET ÉLHETŐ!

A vizsgálathoz előzetes konzultáció nem, de időpont egyeztetés szükséges.

 • Hogyan készüljön a vizsgálat előtt:Meg fogjuk kérdezni, hogy volt-e korábban anyajegy kivétele, rosszindulatú bőrdaganata vagy megfigyelésre javasoltak -e anyajegyét. Amennyiben erről van dokumentációja, kérjük hozza magával.
 • a vizsgálat alsóneműben zajlik, nőknek a melltartót is le kell venniük. Érdemes férfiaknál fecskenadrágban, nőknél minél kisebb, esetleg tangabugyiban érkezni, hogy minél nagyobb legyen a letérképezhető bőrfelület.
 • Nők esetében tanácsos kerülni a sminket, hiszen az alapozó színe eltakarja az anyajegy szerkezetét. Amennyiben sminket visel, itt is van lehetőség az eltávolítására.
 • Nézze át otthonában a bőrfelületét, van -e rejtett lokalizációban anyajegy: hajas fejbőrön, intim területen, farpofák között, fül mögött, köldökben, ujjak, lábujjak között esetleg a szájnyálkahártyán.
 • A hosszú hajú páciensek tűzzék fel a hajukat a vizsgálat előtt, hogy a tarkó és hát felső része se maradjon ki a vizsgálatból.
Tudjon meg többet bőrgyógyász szakorvosunktól, Dr. Szabó Renátától az alábbi videónkban! Amennyiben Ön is szeretne részt venni FotoFinder készüléssel végzett vizsgálaton, úgy kérjen hozzánk időpontot az alábbi telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)