Fibróma, szemölcs vagy anyajegy?

Ha valaki egy vagy több bőrnövedéktől szeretne megszabadulni, tanácsos bőrgyógyásznak megmutatni, hogy pontosan miről is van szó. Egy laikus nem feltétlenül tud különbséget tenni az anyajegy, a fibróma, kásadaganat/atheroma, szemölcs vagy egyéb bőrkinövés között.

Ezek a bőrképletek több okból is zavaróak lehetnek: egyrészt esztétikailag, másrészt – főként a bőrből kiemelkedők – sérülékenységük miatt, hiszen borotválkozás, öltözködés vagy nyakláncviselés, esetleg sportolás közben megsérülhetnek, vérezhetnek, részben leszakadhatnak, ami gyulladással és kellemetlenségekkel járhat.

Mit nevezünk fibrómának?

A fibrómák vagy papillómák csoportosan jelentkező, bőrszínű vagy halványbarna apró kocsányon lógó jóindulatú sejtburjánzások, melyek csak esztétikai problémát jelentenek, elrákosodni nem tudnak. A test különböző testtájain kialakuló jóindulatú, de zavaró sejtburjánzások. Köznapi néven papillómáknak vagy helytelenül futószemölcsöknek is nevezik őket.

Elsősorban a nyakon, hónaljban, mellek alatt és a lágyékhajlatban jelenhetnek meg, de extrém esetben az egész testen szétszóródhatnak. A bőrrák rizikóját nem befolyásolják.

Ritka esetben évek alatt nagyméretűre is megnőhetnek. Panaszt ritkán okoznak, de ha megsérülnek vagy megcsavarodnak, akkor hirtelen begyulladhatnak, elfeketedhetnek, fájdalmassá válnak, sőt ki is vérezhetnek. Leggyakrabban a nyakon és hajlatokban (hónaljban, mellek alatt és a lágyékhajlatban fordulnak elő). Nyakon az ékszerviselés miatt okoznak kellemetlenséget, a szemhéjon pedig a nagyságuk még a látásban is zavaró lehet. Hajlam kérdése, hogy kinél alakul ki, de nőknél, idősebb korban, cukorbetegeknél és elhízottaknál gyakrabban észleljük.


Miért fontos, hogy eltávolítsuk a fibrómákat?

Mivel jóindulató sejtburjánzáskor van szó, és a legtöbbször nem okoznak fájdalmat vagy problémát, ezért az eltávolításuk nem minden esetben szükségszerű. Azonban az elhelyezkedésük miatt könnyen irritálódhatnak, és ilyenkor problémát okoznak. Minél több fibrománk van, idővel annál több fog kialakulni. Tehát érdemes még akkor leszedetni őket, amíg csak pár darab van, és amíg aprók. Ha túl sok van belőlük vagy nagyméretűre megnőnek, akkor általában csak több alkalommal tudjuk őket leszedni, illetve a nagyobb méretű papillómák eltávolítása után apró heg vagy elszíneződés alakulhat ki a bőrünkön.

Miért fontos, hogy eltávolítsuk a fibrómákat?

Hogyan szabadulhatunk meg a fibrómáktól?

A fibrómák szakorvosi eltávolításának több módja is létezik. A KomplexLabor bőrgyógyásztán az alábbi módszereket alkalmazzuk:

  • fagyasztás: folyékony nitrogénnek szoktuk a kisebb, vagy érzékeny területeken növekvő fibrómákat eltávolítani. Akkor alkalmazzuk, ha sok fibrómát szeretnénk egyszerre eltávolítani. Előnye, hogy gyors, nagyon sok fibróma is eltávolítható, minimális kellemetlenséggel jár és szép esztétikai eredményt ad. Két héten belül gyógyul a beavatkozás helye, addigra leesnek a papillómák. Pár napig speciális krémmel érdemes kenni az érintett bőrterületet.
  • radiofrekvenciás eltávolítás: általában a nagyobb méretű képleteknél javasoljuk ezt. A beavatkozás Lidocainos érzéstelenítésben történik. A legprecízebb eltávolítási lehetőség, mely csak minimális kellemetlen érzéssel jár. A nagyobb fibrómáknál ezt ajánljuk. Rögtön látható az eredmény, hiszen azonnal le is szedjük őket. Minimális seb marad, ami gyorsan, 1-2 héten belül gyógyul.
  • lézeres eltávolítás: Ritkábban alkalmazzuk, inkább akkor, ha sok fibromája van valakinek. A beavatkozás közben hűtjük a területet, mert enyhe égő érzéssel járhat.

Az eltávolítás módját a kezelő szakorvos és a páciens minden esetben közösen választják ki. Ezáltal a páciens egészsége vagy a szedett gyógyszerei, alapbetegsége és komfortérzete szempontjából is megtalálhatjuk az ideális megoldást.

A fibrómák eltávolítása kb 20 percet vesz igénybe, nincs felépülési idő, az ember vissza is térhet a hétköznapi tevékenységeihez. Ugyanúgy lehet zuhanyozni vagy sportolni.  Nem szükséges kötést hordani, mindössze napi 1-2 x speciális krémet érdemes alkalmazni. A szebb esztétikai eredmény miatt azonban 1-2 hétig érdemes kerülni az uszodát, szaunát és szolárimot.

A fibrómák eltávolításának legideálisabb időpontja, az őszi- téli- kora tavaszi hónapok, mert ebben az időszakban gyorsabban és nyom nélkül gyógyul a beavatkozás helye.

Tények és tévhitek a fibrómákról

  1. A fibrómák veszélyesek és károsak.- Nem igaz. A fibróma minden esetben jóindulatú kinövést jelent, nem tud elrákosodni, azonban laikus számára egy rosszindulatú bőrnövedék is tud úgy kinézni, mint egy papillóma. Ezért érdemes évente bőrünket megmutatni bőrgyógyásznak.
  2. Minden esetben el kell távolítani, mert terjedni fognak a fibrómák.- Sok esetben igaz, hogy évek alatt egyre több alakulhat ki. Nem szükséges minden esetben eltávolítani, de ha kellemetlen, zavaró helyen van, vagy pl. akadályoz a nyaklánc viselésben vagy megsérül, kivérzik, akkor javasoljuk az eltávolításukat.
  3. Az eltávolított fibróma helyén még több fog kialakulni- Ez nem igaz. Sajnos, akinek hajlama van rá, annak idővel több fog kialakulni. Bizonyos betegségek vagy állapotok (cukorbetegség, elhízás vagy várandósság) hajlamosítanak a megjelenésükre.
  4. A fibrómákat otthon is el lehet távolítani- Ezt egyáltalán nem javasoljuk! Mivel a laikus szem nem tudja megkülönböztetni a fibrómákat, az anyajegyeket vagy esetleg a bőrrákot, így az otthoni praktikákkal a páciens árthat is magának. Többféle házi praktika létezik, hogy megszabaduljon tőle az ember, például közismert nagyanyáink módszere, a lószőrrel való lekötés. Célszerűbb inkább orvosra bízni az eltávolításukat, hiszen akkor fájdalommentesen, vérzés nélkül, steril körülmények között tudunk ezeknek a zavaró elváltozásoknak búcsút inteni. Sokszor a házi módszerek után gyulladás, heg vagy vérzés alakulhat ki. Minden esetben bőrgyógyászati szakvizsgálat és megfelelően kiválasztott kezelés szükséges, hogy minél biztonságosabb és szebb legyen az eredmény!

Tudjon meg bőrgyógyásza szakorvosunktól, Dr. Szabó Renátától az alábbi videónkban!

Amennyiben Ön is szeretné eltávolíttatni bőréről a fibrómákat, úgy kérjen hozzánk időpontot az alábbi telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Adatvédelmi irányelvek*
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)