Csontsűrűségmérés

Pácienseink számára lehetőség nyílik csontsűrűségmérésre, valamint teljes testösszetétel meghatározására. A csontsűrűségmérést javasoljuk mindazoknak, akik a csontritkulás kialakulásában szerepet játszó valamely rizikófaktorral bírnak, míg a teljestest összetétel meghatározását azoknak ajánljuk figyelmébe, akik kíváncsiak testük izom-zsír-csont összetételére, diétát tartanak és/vagy testedzést végeznek és képet szeretnének kapni annak hatékonyságáról. A csontritkulás az 50 év feletti populációban, de elsősorban a nők körében népbetegségnek számít. A csontritkulás a csontok ásványi anyag tartalmának megfogyatkozása miatt jön létre. A csont szerkezet ezáltal megváltozik és törékenyebbé válik. Kialakult csontritkulás talaján a csonttörés kockázata megnő. Kezdeti stádiumában azonban tünetmentes, így felismerése a tünetek megjelenését követően már előrehaladott stádiumban történik. A csontsűrűségmérés a legfontosabb vizsgálómódszer a csontritkulás kimutatásában. Ezzel a vizsgálattal a betegség már a korai stádiumában diagnosztizálható, így időben megkezdhető annak hatékony kezelése. A vizsgálatot úgynevezett DEXA-géppel (kettős energiájú röntgensugár-abszorpciometria, vagyis dual energy x-ray absorptiometry, DEXA) végezzük. A berendezés a csontsűrűséget alacsony dózisú röntgensugár segítségével méri. Elsősorban a törzsi csontokon, az ágyéki gerinc csigolyákon, illetve mindkét oldali csípőtájékon végzünk adatgyűjtést, de készülékünkkel végtagi csontot (alkar) is tudunk vizsgálni. A mért csontsűrűséget (bone mineral density, BMD, g/cm2) az egészséges fiatalok átlagértékéhez, a csúcs-csonttömeghez (peak bone mass, PBM) hasonlítják. A különbséget a fiatal populáció normálértékének szórásában (standard deviáció, SD) fejezik ki. Ehhez hazai statisztikai adatok állnak rendelkezésre. Ez az ún. T-score, amelynek értéke az optimális csonttömeg átlagértékétől mért eltérést mutatja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az alábbi diagnosztikus kategóriák állíthatók fel a kapott T-score-érték alapján:
 • a T-score érték nagyobb, mint -1,0: normál csontsűrűség;
 • a T-score érték -1,0 és -2,5: mérsékelten csökkent csonttömeg (osteopenia);
 • a T-score érték kisebb, mint -2,5: csontritkulás (manifest osteoporosis);
 • a T-score érték kisebb, mint -2,5, és csontritkulás miatt legalább egy alkalommal már megtörtént csonttörés esetén: súlyos csontritkulás.

Hívjon minket! +36 30 309 6001

A kb. 10 perces vizsgálat során a páciens egy vizsgálóasztalon fekszik, háton fekvő helyzetben, nyugalmi állapotban. Ez idő alatt egy vizsgálókar halad el a vizsgálandó testtájék felett és gyűjti az adatokat. Az eljárás teljeséggel fájdalommentes. Éhgyomri állapot nem szükséges. Az összegyűjtött adatokat a berendezés kiértékeli és összefoglaló leletet készít, melyet radiológus szakorvosunk értékel és érvényesít. Ezt, a vizsgálatot követően, páciensünk rendelkezésére bocsájtjuk. A vizsgálat abszolút ellenjavallata a terhesség. Relatív ellenjavallat az ugyanazon a napon készült izotópos, vagy röntgenkontrasztanyagos vizsgálat. Ilyen esetben a csontsűrűség mérés végzése 3 nap eltelte után történhet. A csontsűrűségmérést mindkét nemnek javasoljuk abban az esetben, ha a csontritkulás kialakulásnak valamely rizikófaktora fennáll. Ezek a következők lehetnek:
 • 65 év feletti életkor
 • női nem, elsősorban a menopausa után
 • a herék csökkent működése miatt fennálló hormonzavar
 • alacsony testsúly
 • a családi kórelőzményben előforduló csontritkulás és szövődménye (csonttörés)
 • korábbi, baleseti előzmény nélküli, csonttörés
 • krónikus máj-, és vesebetegség
 • pajzsmirigy túlműdödés, pajzsmirigyhormonok szedése
 • szteroidterápia
 • mozgásszegény életmód
 • fokozott alkoholfogyasztás, dohányzás.
A vizsgálat ismétlése az első eredmény függvényében 1-2-3 évente javasolt. Megváltozott körülmények esetén, új rizikófaktor megjelenésével, klinikusi konzultációt követően, ettől el lehet térni.

Teljes testösszetétel vizsgálat

A teljes testösszetétel vizsgálatot szintén a DEXA-géppel (kettős energiájú röntgensugár-abszorpciometria, vagyis dual energy x-ray absorptiometry, DEXA) végezzük. A berendezés a teljes testösszetételt alacsony dózisú röntgensugár segítségével méri. A háttérsugárzást alig meghaladó, egy tengerentúli repülés során elszenvedett háttérsugárzást el nem érő vizsgálattal részletes képet kapunk, testtájékokra lebontva, a test csont-izom-zsír összetételéről. A vizsgálat során, a fej kivételével a teljes test leképezésre kerül. A páciens háton fekvő helyzetben, nyugalmi állapotban, kényelmes légzés mellett 15 percig fekszik a vizsgálóasztalon. Ez alatt a vizsgálókar végighalad felette. A gyűjtött adatok alapján összegző lelet készül, melyet radiológus szakorvos validál és a pácines megkap. A vizsgálat előkészületet nem igényel. Javasoljuk mindazoknak, akik számára fontos az egészsége, hiszen a testtömeg index (BMI) önmagában nem ad pontos képet arról, hogy az egyén testsúlya korának, alkatának megfelelő-e. Fontos részletezni, hogy a testtömeget alakító tényezők, a csontozat, izomzat, illetve a zsír milyen arányban állnak egymáshoz képest. Az sem mindegy, hogy a testen belül a zsír hol helyezkedik el. A hasi-zsigeri zsír megnövekedett mennyisége az egészség szempontjából veszélyesebb, mint a bőr alatti zsírszövet. Olyan betegségek rizikófaktora, mint a kettes típusú cukorbetegség, magasvérnyomás, egyes rosszindulatú daganatos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések. Az alap állapotfelmérés mellett, számszerűsítve követhető a változás is. Így a megfelelő táplálkozás és rendszeres testmozgás hatékonyságát motorozni lehet. Tekintve, hogy a mérés alacsony dózisú röntgensugárral történik, terhesség esetén nem javasoljuk.

Hívjon minket! +36 30 309 6001

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)