Ultrahangos képalkotás során olyan, az emberi fül számára nem érzékelhető hanghullámokat használunk, melyek képesek az emberi testen áthatolni. Útjuk során a különböző szerveken – attól függően, hogy azoknak milyen az anyagi összetétele – visszaverődnek, elnyelődnek, vagy tovább haladnak. Képalkotásra a visszaverődött hanghullámokat használjuk, melyeket egy detektor érzékel és erősségétől függően számadatokká alakít. A számokhoz az ultrahangberendezés szürke pontokat rendel, így keletkezik a vizsgáló által látott kép. Mindez valós időben történik, így ultrahang segítségével nem csak egy pillanatnyi állapotot tudunk megjeleníteni, hanem működési folyamatokról is képet kaphatunk. Így válnak láthatóvá az egyes szervek, illetve azokon belül a szervek keringési állapota, mozgó struktúra esetén falmozgása. Érpálya megjelenítésére is van mód, a készülék segítségével meghatározható az éren belüli áramlás, annak iránya és sebessége.

Az ultrahang, mint képalkotó eszköz jól alkalmazható a hasi és kismedencei szervek megítélésére valamint a felszínhez közeli lágyrész képletek és szervek vizsgálatára, mint például pajzsmirigy, nyálmirigyek, nyirokcsomók, izmok, ízületek.

Speciális üzemmód segítségével (Doppler) a vérkeringés, valamint az érrendszer állapota mérhető fel. Az áramlási sebesség mérésével következtetni tudunk az éren belüli szűkületekre, illetve a szűkületek mértékére.

Az ultrahangvizsgálat minden életkorban alkalmazható. Tekintve, hogy a módszer nem ionizáló, elektromágneses sugarat használ, így a tudomány mai állása szerint, az élő szervezetre nincs káros hatása. Szükség szerint bármennyiszer ismételhető; mellékhatásai nem ismertek.

Az ultrahangvizsgálat külön előkészítést nem igényel. Hasi és kismedencei vizsgálat előtt célszerű éhgyomorral, valamint telt húgyhólyaggal érkezni. A vizsgált testrészt a ruházattól és egyéb kiegészítőktől (pl. nyaklánc, fásli stb.) szabaddá kell tenni.

Minden ultrahangvizsgálat során gél anyagot használunk, mely a vizsgálat kivitelezhetőségét szolgálja. Géljeink víz alapúak, vizsgálatot követően a testfelületről könnyen letörölhetőek.


 • Ízületi fájdalom? Sok esetben már ultrahang vizsgálattal kideríthető az oka!
  Az ízületi fájdalomnak sokféle kiváltó oka lehet, melyek közül a leggyakoribb a degeneratív eltérés, porckopás, illetve a különböző sérülések. A fájdalom miatt a fiziológiás ízületi terhelés megváltozik és ennek következtében a többi ízület is fájdalmassá […]
 • Mit kell tudni a pajzsmirigy ultrahangról?
  A pajzsmirigy funkcionális zavara sok esetben együtt jár a pajzsmirigy alaki, és/vagy szerkezeti eltérésével. Még a funkciózavarokat leginkább a kóros laborparaméterek tükrözik, addig a szerv alaki és szerkezeti eltérésének képi megjelenítésére az ultrahang az elsőként […]
 • Bővül szakorvosi csapatunk
  Csatlakozik hozzánk Dr. Kovács Gabriella, aki nagy tapasztalattal rendelkező radiológus, a régió kiemelkedő ultrahang diagnosztája, valamint az ultrahang vezérelt intervenció szakértője. Jártassága az ultrahang diagnosztika minden területére kiterjed, az általános vizsgálatoktól kezdve, egészen a speciális […]
 • Elindítottuk új szolgáltatásunkat az ultrahang diagnosztikát!
  Új GE Versana Balance ultrahang géppel várjuk leendő pácienseinket. – 1-2 napon belül tudunk időponttal szolgálni akár délelőtt is állunk pácienseink rendelkezésére. Amennyiben elváltozást látnak orvos kollégáink, akkor a vizsgálat további pontosítása céljából épületünkben, helyben, […]

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Required)
Mailchimp feliratkozás(Required)