A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat során a nyakon tapintható csomókat, elváltozásokat, izmok szerkezeti eltéréseit vizsgáljuk. Az áll alatti mirigyek és a fültőmirigy vizsgálata, a nyálkövesség, esetleges gyulladások, jó- illetve rosszindulatú daganatok is felismerhetők a nyaki ultrahang vizsgálat segítségével.

A nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók ellenőrzése és vizsgálata során azok nagyságát, szerkezetét, az erezettségét, a benne látható elváltozásokat, viszonyát a környezetéhez figyeljük.
A vizsgálat különleges előkészítést nem igényel. A fájdalommentes ultrahang vizsgálat közben a páciens a hátán fekszik, a válla alá párnát helyezünk, azért, hogy a nyak jól kifeszüljön.

A nyak egyéb vizsgálata a pajzsmirigy ultrahang

A pajzsmirigy betegségeit, elváltozásait, szerkezeti eltéréseit a pajzsmirigy ultrahang vizsgálattal ellenőrizzük. Segítségével a pajzsmirigy felépítésére (göbös jellegére), a gyulladás fennállására, akár daganatok jelenlétére lehet következtetni.

Az ultrahang vizsgálat alkalmas arra is, hogy a segítségével vékonytű biopszia (mintavétel) révén eldönthessük a folyamat jó vagy rosszindulatúságát. A kapott mintából kenetet helyezünk egy tárgylemezre és mikroszkópos vizsgálattal patológus szakember kiértékeli. Ez a vizsgálat nem jár nagy fájdalommal, egy tűszúrás okozta fájdalomhoz hasonlítható.

A nyak egyéb vizsgálata a pajzsmirigy ultrahang

Mikor javasolt a nyaki lágyrész ultrahang vizsgálatra?

A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálatát elsősorban nyaki, nyakon tapintható csomó/terime, nyelési diszkomfort érzés illetve fájdalmas (gyulladt) nyálmirigyek esetén alkalmazzuk. Azonban már ismert betegségek kontrolljára, vagy diagnosztizált daganatos betegségek, műtét utáni ellenőrzésre is használhatjuk.

Általánosan szűrővizsgálatok esetén is érdemes nyaki ultrahang vizsgálatot kérni. Amennyiben időpontot kér, forduljon hozzánk bizalommal!

Amennyiben szeretné igénybe venni ultrahang vizsgálatunkat, kérjen hozzánk időpontot az alábbi telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Adatvédelmi irányelvek*
Hidden
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)