Diagnosztikai központunkban elindult ortopédiai szakrendelésünk, ahol Dr. Bánki László térdspecialista ortopéd szakorvosunk várja pácienseit. Az ortopédia a tartó- és mozgásszervi (pl. csontok, izmok, ízületek) problémák kivizsgálásával, diagnosztizálásával és terápiájával foglalkozó orvosi szakterület. Ezek a betegségek lehetnek veleszületett vagy szerzett elváltozások. A szerzett betegségek többnyire traumás, kopásos, gyulladásos vagy daganatos eredetűek. A panaszok és a megállapított elváltozások alapján a szakorvos javasolhat konzervatív kezelést (gyógyszeres kezelés, fizioterápia, gyógytorna) vagy műtéti beavatkozást. Az ortopédiai problémák terápiás kezelése magába foglalja a konzervatív kezeléseket, például a gyógytornát, fizikoterápiás kezeléseket, injekciós kúrákat és egyéb, nem műtéti gyógymódok alkalmazását; valamint szükség esetén a műtéti beavatkozással járó megoldásokat is. A KomplexLaborban felnőtt és gyermek ellátást is végzünk.

Szakterület, kezelések

 • térdsebészeti problémák kivizsgálása, kezelése
 • Injekciós kúrák (ízületi kenőanyag, PRP)
 • arthroszkópos (térdizületi tükrözéses)
 • keresztszalag pótlása
 • meniszkusz sérülés
 • Baker ciszta
 • térdkalács ficam
 • tengely korrekciós (osteotomia) műtétek
 • felszínpótlás

Térd specialista

Mindennapi gyakorlatunkban a legkülönbözőbb térdproblémákkal küzdő betegeket fogadjuk. Ezek a sportsérülésektől (pl. elülső vagy hátsó keresztszalag szakadás, oldalszalag szakadás, térdkalács ficam, meniszkusz sérülések, porcleválás, törés stb.), az O vagy X alakú lábak vagy trauma miatti túlterhelési problémáktól kezdve, az ízületi kopások minden formájáig kiterjednek. Különösen a kopásos kórképek nem sebészeti (pl. fizioterápia, injekciók, betétek) és sebészeti módszerekkel (pl. arthroszkópia, osteotomia) történő kezelése tartozik a specialitásaink közé. Időt szánunk arra, hogy megértsük minden egyes páciens egyedi körülményeit, hogy az adott sérülés és életmódbeli célok szempontjából a legjobb kezelési lehetőséget ajánlhassuk. Függetlenül attól, hogy mennyire bonyolult a probléma vagy összetett a sérülés, elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minden páciens számára megoldást találjunk. A térdsérülések legjobb kezelésének biztosítása egy erős csapat együttműködését igényli. Ebben az esetben az orvos, a gyógytornász és a páciens együttesen dolgozik a lehető legjobb eredményért – a gyorsított felépülésért.

Sajátvér – PRP – kezelés

Az ízület porckopásos (arthrosis) megbetegedésének korszerű kezelése, az ízületbe adott PRP (vérlemezkékben gazdag plazma) injekció. Ortopédiai szakrendelésünkön lehetőség van a legmodernebb orthobiológiai injekciós terápia alkalmazására. A legújabb klinikai vizsgálatok alapján, a PRP kezelés szignifikánsan hatékonyabb mind a kontroll-, a placebo-, a kenőanyagos feltöltés- és a szteroid injekciós-csoportokhoz viszonyítva is. A legjobb eredményeket az enyhétől a középsúlyos esetekig regisztrálták. A PRP kezelés előnyösebb a terápia tartósságában és a lehetséges szövődmények vonatkozásában az egyéb injekciós kezelésekkel összehasonlítva.

Kenőanyagos feltöltés (viszkoszupplementációs kezelés) térdízületi kopás esetén

A térdízületi kopás vagy arthrózis, az egyik vezető rokkantsági ok a világon. Lassan alakul ki éppen ezért az általa okozott fájdalom idővel súlyosbodik. Habár jelenleg még nincs rá gyógymód, számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, amelyek elsősorban a fájdalom csökkentését és/vagy az aktivitás megőrzését segítik. Idejében diagnosztizált, korai stádiumú térdízületi arthrózis nem sebészeti módszerekkel is kezelhető. Orvosa számos kezelést javasolhat, többek között:
 • az aktivitási szint csökkentése, a tevékenységek módosítása,
 • fogyás,
 • fájdalomcsillapítók, például paracetamol vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), például ibuprofen,
 • fizikoterápia, gyógytorna,
 • kortikoszteroid injekciók.
Egy viszonylag új kezelési lehetőség a viszkoszupplementáció: ennél az eljárásnál egy gélszerű folyadékot, úgynevezett hialuronsavat fecskendeznek a térdízületbe. A hialuronsav az ízületeket körülvevő szinoviális folyadékban található, a természetben előforduló anyag. Síkosítószerként biztosítja a csontok zökkenőmentes mozgását egymáson, ezáltal az ízületi terhelések lengéscsillapítójaként működik. Az arthrózisban szenvedő emberek ízületeiben a hialuronsav koncentrációja alacsonyabb a normálisnál, így a porc sebezhetőbbé válik a súrlódási és kompressziós erőkkel szemben. Ilyen esetekben a hialuronsav bevitele az ízületi gyulladásos ízületbe megkönnyíti a mozgást ezáltal csökkenti a fájdalmat. Miből áll az eljárás? Az eljárás során, ha a térdében duzzanat van, orvosa eltávolíthatja (leszívhatja) a felesleges folyadékot, mielőtt befecskendezné a hialuronsavat tartalmazó készítményt. Az alkalmazott készítménytől függően egy v. több injekciót kap a páciens. Az esetleges leszívás és az injekció beadása általában egyetlen tűvel történik. A készítmény beadását követő első 48 órában kerülje a túlzott aktivitást, például a kocogást vagy a nehéz emelést. Mellékhatások Közvetlenül a hialuronsavat tartalmazó készítmény beadása után helyi reakciót, például fájdalmat, meleget és/vagy enyhe duzzanatot észlelhet: ezek a tünetek általában nem tartanak sokáig. A tünetek enyhítésére helyileg száraz hűtést (jégpakolást) alkalmazhat. Szövődmények A kezelt pácienseknél ritkán helyi allergiaszerű reakció alakulhat ki a térdben. Ilyenkor a térd folyadékkal telik meg, vörös, meleg és fájdalmas lehet: ha ez bekövetkezik, azonnal forduljon kezelőorvosához. A fertőzés és a vérzés szintén nagyon ritka szövődménye lehet az eljárásnak. Eredmények Azoknál a pácienseknél, akik a viszkoszupplementáció hatására a fájdalom enyhüléséről számoltak be, akár több hétbe is beletelt, mire javulást észleltek. Az, hogy a pozitív hatások mennyi ideig tartanak, egyénenként változóak. A páciensek az injekció(k) beadását követően több hónapig tartó fájdalomcsillapító hatásról számolnak be. Ha a viszkoszupplementációs kezelés hatásos, egy bizonyos idő (általában 6 hónap) elteltével megismételhetők.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)