A röntgenvizsgálat a legrégebbi képalkotó vizsgáló módszer. Az eljárás elve azon alapszik, hogy a megjeleníteni kívánt területre bocsátott röntgensugár miközben áthalad a testen – attól függően, hogy milyen anyaggal kerül kölcsönhatásba – elnyelődik, gyengül, illetve tovább halad. A módosult röntgensugarat egy a test mögé helyezett detektor érzékeli, a gyengülés mértékét számban kifejezi, a számokhoz szürke pontokat rendel, melyek összességéből keletkezik a kép. A KomplexLaborban üzemeltetett röntgenberendezés a legmodernebb, direkt digitális képalkotó, így a keletkezett kép is digitális, melyen számítógépes szoftver segítségével utólagos képminőség javításra van lehetőség. Ez lehetőséget ad arra, hogy felvételeinket az optimális minimum sugárterhelés mellett készítsük.

 


GE Connexity átvilágító berendezésünk alkalmas felvétel készítésre, valamint átvilágításra is.

Röntgenvizsgálat legtöbbször elsőként választandó vizsgálómódszer a csontok és ízületek ábrázolásában, de diagnosztikus értékű bizonyos mellkasi és hasi panaszok esetén is.

Röntgenvizsgálat bárkinél végezhető, de tekintve, hogy működése ionizáló sugárral történik, így minden esetben orvosi indikáció szükséges. Terhesség és szoptatás időszakában nem ajánlott.

A vizsgálatot megelőzően nincs szükség speciális előkészületre. A felvétel készítésének pillanatában mozdulatlanul kell maradni. A betegpozíció a felvétel típusától függ, lehet álló, ülő és fekvő. A felvétel elkészítése után a kép azonnal megjelenik a diagnosztikus monitoron, ahol a leletet készítő radiológus orvos elkezdi annak kiértékelését.

Átvilágítás során bizonyos belső szerveknek nem csak alakjáról kapunk hasznos információt, hanem működésüket is meg tudjuk jeleníteni. Leggyakrabban a tápcsatorna egyes szakaszainak vizsgálatát értjük alatta. Annak érdekében, hogy a nyelőcső, gyomor, illetve vékonybelek öntvényképét megjeleníthessük, a páciensnek folyékony kontrasztanyagot kell innia.

A nyelőcső vizsgálata a nyelés pillanatától kezdődik, megítélhető a tágassága, kimutathatók a szűkületek, fali elváltozások, végig követhető a falmozgás és az ürülés a gyomor irányába.

Gyomorvizsgálat során a nyelést követően megvizsgáljuk a nyelőcsőből a gyomorba történő kontrasztanyag átjutás dinamikáját, végig követjük a gyomor falmozgását. A gyomrot feltöltve képet kapunk annak alakjáról és a kontrasztanyag ürülésének üteméről a vékonybél felé. A vizsgálat során álló és fekvő helyzetben is átvilágítunk, majd provokációs próbák segítségével megbizonyosodunk arról, hogy fennáll-e kontrasztanyag visszaáramlás a gyomorból a nyelőcsőbe (reflux).

Gyomor-vékonybél passzázs vizsgálat során a gyomorvizsgálat tovább folytatása történik, szakaszos kontrasztanyag ivás segítségével feltöltjük a teljes vékonybél szakaszt, így képet kapunk a belek tágasságáról, falmozgásának üteméről. A vizsgálat akkor végződik, amikor a kontrasztanyag átjut a vékonybélből a vastagbélbe. Ez megközelítőleg 1-1,5 óra. Ezen idő alatt nem történik folyamatos átvilágítás, negyedóránkénti rövid kontrollképpel követjük a kontrasztanyag haladását.


A nyelőcső vizsgálata nem igényel előkészítést, a gyomor és gyomor-vékonybél passzázs vizsgálata éhgyomorral történik.


  • A tüdő egészsége: a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok fajtái
    Sokat hallunk a tüdőszűrés fogalmáról, de ennek ellenére sokan nem tudják, hogy ez milyen vizsgálatokat takar pontosan. A tüdő betegségeinek feltérképezéséhez nemcsak a klasszikus tüdőszűrésnél alkalmazott mellkasröntgen az egyetlen potenciális képalkotó eljárás. – A hagyományos […]
  • A gerincferdülés tünetei és kezelése
    A scoliosis (gerincferdülés) a gyors testi növekedés idején 7-9, illetve 12-15 éves korban jelentkezik. Kiváltó oka 80 %-ban ismeretlen (idiopátiás). Gyakran társul hozzá a csigolyák tengely köri elcsavarodás (torsio) is. Kétszer gyakoribb lányoknál, itt a […]

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)