FIGYELEM! A CT-vizsgálatokat az alkalmazott röntgen sugárzás miatt csak orvosi beutaló, vagy orvosi írásbeli javaslat alapján készítjük el, amely pontosan meghatározza a vizsgálandó régiót és jelöli a kontrasztanyag alkalmazásának szükségességét is. Alacsony dózisú mellkas CT-vizsgálatra azonban szűrő jelleggel, saját kezdeményezésre, a KomplexLabor szakorvosainak megerősítésével, is lehetőség van.


Az alábbi vizsgálatainkat külön ajánljuk figyelmébe:


Alacsony dózisú (Low dose) mellkas CT vizsgálat

A vizsgálat célja:

Korai stádiumban kiszűrni a hagyományos diagnosztikai röntgenfelvételen nem látható, akár néhány mm-es kóros képleteket.
A vizsgálat a tüdőszövetre koncentrálva, a hagyományos mellkas CT-hez képest 70-80%-kal alacsonyabb dózisú ionizáló sugárzással történik.

A vizsgálatot kifejezetten javasoljuk:

 • azoknak, akiknek a hagyományos röntgenfelvételen nem pontosan megítélhető elváltozást észleltek
 • tüdőrák tekintetében magas kockázattal rendelkezők számára (55-75 éves életkorú, dohányos, illetve korábban dohányzó emberek)
 • azon pácienseinknek, akik családjában előfordult rosszindulatú tüdő daganatos megbetegedés
 • krónikus tüdőbetegségekkel élőknek
 • azok számára, akik fokozottan ki vannak téve por- és légszennyezettségnek, illetve rákkeltő (karcinogén) anyaggal dolgoznak

A vizsgálat különösebb előkészítést nem igényel:

Gyors, abszolút fájdalommentes, kontrasztanyag nélküli – natív – vizsgálat. Maga a képalkotás 1 percnél kevesebb időt vesz igénybe, a teljes vizit ideje 20-25 perc. A vizsgálat előtt be lehet venni a gyógyszereket és nem kell éhgyomorral érkezni.


CT angiográfiás vizsgálat

Vizsgálat célja:

CT angiográfia révén lehetőség van a verőerek (arteriák) pontos ábrázolására, így látható lehet az ér tágulata, szűkülete, az ér fali eltérése (meszesedés, plakk képződés), igazolható lehet ér fejlődési rendellenesség, érsérülés, vérrög. A központunkban elérhető CT berendezés submilliméteres felbontással, gyors leképezéssel kiváló képet ad az erek állapotáról, segíti az érbetegségek gyógyításának meghatározását és tervezését.

Leggyakrabban végzett CT angiográfiás vizsgálatok intézményünkben: hasi főverőér, nyaki verőerek, agyi arteriák, végtagi arteriák, mellkasi arteriák

A vizsgálatot kifejezetten ajánljuk:

 • érszűkület mértékének, morfológiájának pontosítására
 • kóros tágulatok (aneurysmák) pontos ábrázolására
 • szűkület vagy értágulat kezelésének tervezése előtt, illetve azt követően nyomon követésre
 • Doppler ultrahang vizsgálat során látott eltérés tisztázására

A vizsgálat minimális előkészítést igényel:

Kontrasztanyag adása miatt a CT vizsgálatot megelőző 4 órában enni nem szabad, viszont a folyadékfogyasztás kifejezetten javasolt. Amennyiben Ön cukorbeteg és kezelőorvosa CT vizsgálatra küldi, kérjük kérje ki orvosa tanácsát, vagy egyeztessen velünk a szedett gyógyszereit illetően, mert előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszerének szedését a vizsgálat idejére szüneteltetnie kell.


Virtuális CT kolonoszkópia a KomplexLaborban

Vizsgálat célja:

A virtuális CT kolonoszkópia olyan speciális CT vizsgálat, melynek lényege, hogy a vastagbelet megfelelő tisztítás (purgáció) után, a végbélbe vezetett rövid beöntő csövön keresztül levegővel felfújjuk, majd a has és kismedence régióról CT felvételeket készítünk hason fekvő, majd háton fekvő helyzetben. Ez a képalkotó módszer alkalmas a bélfali növedékek, vagyis a polipok, a körülírt bélfal tágulatok, a divertikulumok, a bélfal egyes gyulladásos elváltozásainak és a daganatos megbetegedéseinek kimutatására.

Ahhoz, hogy a vizsgálat sikeres legyen, előkészítést igényel. Az előkészítés folyamata nem tér el a hagyományos vastagbéltükrözést megelőző előkészítéstől. Célja, hogy a vastagbél tiszta legyen, a bélsár ne zavarja a bélfal feltérképezését. Amennyiben a béltisztítás nem megfelelő, úgy az elvégzett vizsgálat korlátozott értékű.

A virtuális CT kolonoszkópia előnye, hogy a hagyományos vastagbéltükrözéshez képest minimál invazív eljárás, a vastagbél áttekinthető anélkül, hogy teljes hosszában eszközt vezetnénk be. A vizsgálatot és az értékelést nem zavarja a belek kanyargóssága, vagy anatómiai variációja sem. Fontos, hogy a vizsgálat során leképezésre kerülnek a hasi és kismedencei belső szervek is, valamint a környező csontos struktúrák is, melyek állapotáról radiológus szakvélemény készül. Fontos megemlíteni, hogy a vizsgálat során azonnali szövettani mintavételre nincs mód, a vizsgálat röntgensugár terheléssel jár, ezen kívül a hasi és kismedencei belső szervek státuszának pontosabb megítélésére intravénás kontrasztanyag beadása szükséges.

A virtuális CT kolonoszkópia vizsgálat 1) olyan panaszmentes páciensek esetében ajánlott, akiknél hajlamosító tényező áll fenn vastagbél daganatos elváltozások kialakulására, illetve azoknál a már panaszos betegeknél, akiknél a hagyományos kolonoszkópia nem volt teljesértékű (például túlzottan kanyargós vastagbél esetén, vagy áthatolhatatlan szűkület miatt), vagy idős, legyengült betegeknél, akiknek a hagyományos vastagbéltükrözés túlzott megterheléssel járna.

Fontos, hogy a virtuális CT kolonoszkópiát megelőzően klinikusi konzultáció történjen belgyógyász-gastroenterológus szakorvossal, aki a panaszok alapján megerősíti a vizsgálat szükségességét, segít annak előkészítésében, majd a vizsgálat után, a radiológiai lelet birtokában, eldönti a további teendőket.


 • Jelentkezzen Ön is ingyenes CT vizsgálatra!
  Május 20-a a nemzetközi klinikai kutatás napja. Ezen a napon köszöntjük a nemzetközi klinikai vizsgálatok folyamataiban érintett feleket, többek közt, a szponzorokat, szerződéses kutatásszervezőket, orvosokat, akik munkájukkal hozzájárulnak az új és biztonságos gyógyszerek fejlesztéséhez. Központunk […]
 • Virtuális CT kolonoszkópia a KomplexLaborban
  A virtuális CT kolonoszkópia olyan speciális CT vizsgálat, melynek lényege, hogy a vastagbelet megfelelő tisztítás (purgáció) után, a végbélbe vezetett rövid beöntő csövön keresztül levegővel felfújjuk, majd a has és kismedence régióról CT felvételeket készítünk […]
 • A tüdő egészsége: a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok fajtái
  Sokat hallunk a tüdőszűrés fogalmáról, de ennek ellenére sokan nem tudják, hogy ez milyen vizsgálatokat takar pontosan. A tüdő betegségeinek feltérképezéséhez nemcsak a klasszikus tüdőszűrésnél alkalmazott mellkasröntgen az egyetlen potenciális képalkotó eljárás. – A hagyományos […]

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)