Az alábbi vizsgálatainkat külön ajánljuk figyelmébe:


Alacsony dózisú (Low dose) mellkas CT vizsgálat

A vizsgálat célja:

Korai stádiumban kiszűrni a hagyományos diagnosztikai röntgenfelvételen nem látható, akár néhány mm-es kóros képleteket.
A vizsgálat a tüdőszövetre koncentrálva, a hagyományos mellkas CT-hez képest 70-80%-kal alacsonyabb dózisú ionizáló sugárzással történik.

A vizsgálatot kifejezetten javasoljuk:

 • azoknak, akiknek a hagyományos röntgenfelvételen nem pontosan megítélhető elváltozást észleltek
 • tüdőrák tekintetében magas kockázattal rendelkezők számára (55-75 éves életkorú, dohányos, illetve korábban dohányzó emberek)
 • azon pácienseinknek, akik családjában előfordult rosszindulatú tüdő daganatos megbetegedés
 • krónikus tüdőbetegségekkel élőknek
 • azok számára, akik fokozottan ki vannak téve por- és légszennyezettségnek, illetve rákkeltő (karcinogén) anyaggal dolgoznak

A vizsgálat különösebb előkészítést nem igényel:

Gyors, abszolút fájdalommentes, kontrasztanyag nélküli – natív – vizsgálat. Maga a képalkotás 1 percnél kevesebb időt vesz igénybe, a teljes vizit ideje 20-25 perc. A vizsgálat előtt be lehet venni a gyógyszereket és nem kell éhgyomorral érkezni.


CT angiográfiás vizsgálat

Vizsgálat célja:

CT angiográfia révén lehetőség van a verőerek (arteriák) pontos ábrázolására, így látható lehet az ér tágulata, szűkülete, az ér fali eltérése (meszesedés, plakk képződés), igazolható lehet ér fejlődési rendellenesség, érsérülés, vérrög. A központunkban elérhető CT berendezés submilliméteres felbontással, gyors leképezéssel kiváló képet ad az erek állapotáról, segíti az érbetegségek gyógyításának meghatározását és tervezését.

Leggyakrabban végzett CT angiográfiás vizsgálatok intézményünkben: hasi főverőér, nyaki verőerek, agyi arteriák, végtagi arteriák, mellkasi arteriák

A vizsgálatot kifejezetten ajánljuk:

 • érszűkület mértékének, morfológiájának pontosítására
 • kóros tágulatok (aneurysmák) pontos ábrázolására
 • szűkület vagy értágulat kezelésének tervezése előtt, illetve azt követően nyomon követésre
 • Doppler ultrahang vizsgálat során látott eltérés tisztázására

A vizsgálat minimális előkészítést igényel:

Kontrasztanyag adása miatt a CT vizsgálatot megelőző 4 órában enni nem szabad, viszont a folyadékfogyasztás kifejezetten javasolt. Amennyiben Ön cukorbeteg és kezelőorvosa CT vizsgálatra küldi, kérjük kérje ki orvosa tanácsát, vagy egyeztessen velünk a szedett gyógyszereit illetően, mert előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszerének szedését a vizsgálat idejére szüneteltetnie kell.


 • A tüdő egészsége: a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok fajtái
  Sokat hallunk a tüdőszűrés fogalmáról, de ennek ellenére sokan nem tudják, hogy ez milyen vizsgálatokat takar pontosan. A tüdő betegségeinek feltérképezéséhez nemcsak a klasszikus tüdőszűrésnél alkalmazott mellkasröntgen az egyetlen potenciális képalkotó eljárás. – A hagyományos […]

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Required)
Mailchimp feliratkozás(Required)