Vizsgálat célja:

A virtuális CT kolonoszkópia olyan speciális CT vizsgálat, melynek lényege, hogy a vastagbelet megfelelő tisztítás (purgáció) után, a végbélbe vezetett rövid beöntő csövön keresztül levegővel felfújjuk, majd a has és kismedence régióról CT felvételeket készítünk hason fekvő, majd háton fekvő helyzetben. Ez a képalkotó módszer alkalmas a bélfali növedékek, vagyis a polipok, a körülírt bélfal tágulatok, a divertikulumok, a bélfal egyes gyulladásos elváltozásainak és a daganatos megbetegedéseinek kimutatására.

Ahhoz, hogy a vizsgálat sikeres legyen, előkészítést igényel. Az előkészítés folyamata nem tér el a hagyományos vastagbéltükrözést megelőző előkészítéstől. Célja, hogy a vastagbél tiszta legyen, a bélsár ne zavarja a bélfal feltérképezését. Amennyiben a béltisztítás nem megfelelő, úgy az elvégzett vizsgálat korlátozott értékű.

A virtuális CT kolonoszkópia előnye, hogy a hagyományos vastagbéltükrözéshez képest minimál invazív eljárás, a vastagbél áttekinthető anélkül, hogy teljes hosszában eszközt vezetnénk be. A vizsgálatot és az értékelést nem zavarja a belek kanyargóssága, vagy anatómiai variációja sem. Fontos, hogy a vizsgálat során leképezésre kerülnek a hasi és kismedencei belső szervek is, valamint a környező csontos struktúrák is, melyek állapotáról radiológus szakvélemény készül. Fontos megemlíteni, hogy a vizsgálat során azonnali szövettani mintavételre nincs mód, a vizsgálat röntgensugár terheléssel jár, ezen kívül a hasi és kismedencei belső szervek státuszának pontosabb megítélésére intravénás kontrasztanyag beadása szükséges.

A virtuális CT kolonoszkópia vizsgálat 1) olyan panaszmentes páciensek esetében ajánlott, akiknél hajlamosító tényező áll fenn vastagbél daganatos elváltozások kialakulására, illetve azoknál a már panaszos betegeknél, akiknél a hagyományos kolonoszkópia nem volt teljesértékű (például túlzottan kanyargós vastagbél esetén, vagy áthatolhatatlan szűkület miatt), vagy idős, legyengült betegeknél, akiknek a hagyományos vastagbéltükrözés túlzott megterheléssel járna.

Fontos, hogy a virtuális CT kolonoszkópiát megelőzően klinikusi konzultáció történjen belgyógyász-gastroenterológus szakorvossal, aki a panaszok alapján megerősíti a vizsgálat szükségességét, segít annak előkészítésében, majd a vizsgálat után, a radiológiai lelet birtokában, eldönti a további teendőket.

Virtuális CT kolonoszkópia

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)