Az ultrahang diagnosztikával pontos információkhoz juthatunk a has és a kismedence különböző szerveiről. A hasi ultrahang vizsgálattal kimutathatók egyes szervi rendellenességek, az epekövesség, a vesekövesség, hasüregi ciszták vagy tályogok, gyulladásos megbetegedések, daganatok. A vizsgálat segítségével a hasüreg nagyobb erei, valamint az erek környékén található nyirokcsomók is megvizsgálhatók.

Mi a vizsgálat célja?

A hasi ultrahangvizsgálat során, a rekeszizomtól a szeméremcsontig minden szervet megvizsgálunk. Képet kapunk a máj, epe utak, epehólyag, hasnyálmirigy és lép alakjáról, állapotáról, szerkezetéről. Jól vizsgálhatók a vesék és a hasi verőerek is. A belek fala megítélhető. A kismedencében a húgyhólyag, a méh és petefészkek, illetve a prosztata vizsgálható.

A szervek ábrázolása során azok szerkezeti változásából lehet a betegségek eredetére következtetni. Vizsgálható a szervek vérkeringése,
mely szintén különböző betegségekre utalhat.

Hasi UH

Hogyan zajlik a hasi ultrahang?

A hasi ultrahang vizsgálat során szabaddá kell tenni a hasi területet és hanyatt fekve a vizsgálóágyra feküdni. A vizsgálat fájdalommentes, az ultrahang-hullámok jobb terjedése miatt a vizsgálófejet egy ultrahang zselével kenjük be, mely először hideg érzést okozhat. A vesék vizsgálata oldalfekvésben történik. A belső szervek képe azonnal megjelenik a monitoron, így könnyen megtekinthetők és lemérhetők, szükség esetén képek, felvételek készíthetők róla.

Hogyan készüljön a hasi ultrahang vizsgálatra?

A hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat némi előkészítést igényel. A hasi ultrahang vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni, a vizsgálat előtt 6 órával szabad étkezni utoljára, csak csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztható előtte.

A kismedencei szervek jobb láthatósága érdekében a hasi ultrahang vizsgálat során telt húgyhólyag szükséges. A vizsgálatot közvetlenül megelőzően legalább fél liter folyadék (csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz) elfogyasztása javasolt. Közvetlenül a vizsgálat előtt a húgyhólyagot nem szabad kiüríteni.

Amennyiben szeretné igénybe venni ultrahang vizsgálatunkat, kérjen hozzánk időpontot az alábbi telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével!


"*" a kötelező mezőket jelöli

Adatvédelmi irányelvek*
Hidden
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)