Az idegek ultrahangos vizsgálata a felső és alsó végtag perifériás idegek vizsgálatát jelenti. A vizsgálat során az idegek lefutását, szerkezetét vizsgáljuk. Felfedezhetők az ideg sérülései, leszorításból következő elváltozásai (ún. kompressziós, vagy alagút szindrómák), esetleg daganatai.

Mi az alagút szindróma?

Az alagút szindróma elnevezés egy kórképet takar, melyben a test izmai, szalagjai, csontjai által alkotott hasadékban (az „alagútban”) lévő idegek nyomás alá kerülnek, zsibbadást vagy fájdalomérzetet kiváltva ezzel az érintett végtagon.

Kialakulhat a könyökben, a kar beidegzését biztosító karfonat körül, a lágyékhajlatban, a térd alatt, a lábháton, és leggyakrabban a kéztőnél. Az alagút szindrómát a lefutó ideg mellett kialakult szűkület okozza, ami ezáltal nyomás alá helyezi az ideget. Ezt a szűkületet okozhatja sérülés, törés, gyulladás, csontkinövés, vérömleny, tumor, csont- vagy ízületi fejlődési rendellenesség is.

Mi az alagút szindróma?

Milyen előkészítést igényel a vizsgálat?

A vizsgált testrésznek szabadnak kell lennie. Amennyiben rögzítés van a végtagon, akkor azt el kell távolítani.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálandó területre ultrahang gélt teszünk. A precíz képalkotáshoz speciális magas frekvenciájú, kiváló felbontású lineáris vizsgálófej szükséges. Ennek segítségével felkeressük az ideg lefutását, megítéljük az ideg szerkezetét, elváltozását. Áttekintjük az adott ideg környezetét is.

A vizsgálat fájdalommentes.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Adatvédelmi irányelvek*
Hidden
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)