Az ízületi ultrahang vizsgálat gyors és egyszerűen kivitelezhető diagnosztikai eljárás, amely a páciens szempontjából nem megterhelő, nem igényel előkészítést, nem jár sugárterheléssel. Ízületi ultrahang vizsgálat abban az esetben javasolt, ha a fizikális és a röntgen vizsgálat nem ad egyértelmű választ. Az UH vizsgálat eredményétől függően MR vizsgálat is végezhető. Az UH vizsgálattal nemcsak standard képeket kapunk, hanem dinamikájában is tudjuk vizsgálni az izületeket.

A rendelkezésre álló nagyfelbontású ultrahang készülékkel jól feltérképezhetők az ízületek gyulladásos folyamatai (váll, könyök, csukló, csípő, térd, boka), a külső szalagrendszerek, valamint az ízületeket mozgató inak és izmok degeneratív és/vagy traumás elváltozásai.

Az UH vizsgálat segíthet tapintható lágyrészképletek karakterizálásában, és a perifériás idegek szerkezetének megítélésében is.  Fontos tudni, hogy ennek az eljárásnak vannak korlátai is, mert porcsérülések, az ízületek belső szalagrendszerének megítélésére, valamint a gerinc kisízületeinek ábrázolására az ultrahang vizsgálat nem alkalmas, ebben az esetben leginkább az MR a megfelelő vizsgáló módszer.

Milyen elváltozások vizsgálatára alkalmas az ízületi ultrahang?

  • sérülések meghatározása: szalagsérülések, izomsérülések, bevérzések
  •  degeneratív (kopásos) ízületi betegségek: ultrahang felvételen jól láthatóvá válik a csontokat borító porc elvékonyodása, az ízületi rés beszűkülése
  • gyulladásos ízületi betegségek azonosítása: az ízületi belhártya megvastagodása, a felgyülemlett folyadék mennyisége, a csontok felszínén jelentkező elváltozások
Milyen elváltozások vizsgálatára alkalmas az ízületi ultrahang?

Mivel az ultrahang vizsgálat során a környező képleteket is vizsgáljuk, ezért a vizsgálat során látható, ha a fájdalom valamelyik környező szerv gyulladása nyomán sugárzik át.

A vizsgálat nem igényel különösebb előkészületet, célszerű olyan ruházatban érkezni, melyet könnyen le tud venni az érintett testrészről. A vizsgálat ülő, vagy fekvő testhelyzetben történik, a vizsgálandó ízület elhelyezkedésének függvényében.

Amennyiben szeretné igénybe venni ultrahang vizsgálatunkat, kérjen hozzánk időpontot az alábbi telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Adatvédelmi irányelvek*
Hidden
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)