Lépjen időben, hiszen a rosacea nem múlik el magától!

A rosacea egy sokarcú és napjainkban sokakat érintő kellemtelen, progresszív  bőrbetegség, mely károsan befolyásolhatja az önbizalmat, a mindennapos komfortérzetet, a megítélést és akár a szociális kapcsolatokat is.

Alapja az arcon lévő apró hajszálerek permanens tágulata és a gyulladásos folyamatok előtérbe kerülése.

A rosaceának különböző formái vannak. Sok beteg csak hiperérzékeny bőrről számol be, kipirulás és forróságérzet, feszülő bőr jelentkezik pld fűszeres, csípős vagy meleg ételek fogyasztása után, esetleg szaunázás vagy napfény hatására. Más pacienseket már az elpattant hajszálerek és az állandó kipirosodás jellemzi, mely ellen egyetlen krém sem hat. Szintén a rosaceára jellemző, hogy az orcákon, állon, homlokon gyulladt pattanáshoz hasonló göbök jellenek meg, mely nehezen gyógyulnak és egyik követi a másikat. A legkellemetlenebb formában az állon és az orron szövetszaporulat alakul ki. Néhány esetben a rosacea a szemet is érintheti visszatérő kötőhártyagyulladás formájában.

Sajnos a rosacea teljes patomechanizmusa nem ismert, de van néhány tényező, ami jellemző a rosaceásokra. Általában az I-II., úgynevezett skandináv típusú nőket érinti. Emésztési problémák, főleg gyomorproblémák is meghúzódhatnak a háttérben, főleg, ha egy Helicobakter pylori nevű baktérium túlszaporodik a gyomorban.

Különböző környezeti tényezők súlyosbíthatják a rosaceát. Ilyen pld a túlzott stressz, a túlzásba vitt napozás és szolárium vagy irritáló krémek vagy rosszul megválasztott kozmetikumok használata, valamint bizonyos gyógyszerek.

Mivel a betegség ilyen sokarcú, mind megjelenésében, mind az okok tekintetében, így nem létezik olyan krém vagy terápia, végleges gyógymód mely az összes rosaceás paciensnél hatásos. A kezelés mindig individuális, melyet részletes elbeszélgetés előz meg. A terápia magába foglalja az esetleges kiváltó okok eliminálását, az életmódbeli változtatásokat, és a rosacea stádiumának megfelelő gyógyszeres és egyéb kezelést. Az elpattant hajszálerekre kiváló a Fotona Ng:Yag rosacea elleni lézerkezelés, melyet nappali megnyugtató krémekkel és fényvédő krémekkel egészítünk ki. A rosacea többi stádiumában sokkal komplexebb kezelésekre van szükség.

Ne habozzon, lépjen időben, hiszen a rosacea nem múlik el magától! Minél hamarabb kezdi el a kezelést, annál sikeresebben számolhat le vele! Keresse bőrgyógyászunkat és kérjen időpontot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)