Ki a dietetikus?

A dietetikus olyan egészségügyi diplomával rendelkező szakember, aki a táplálkozástudományi kutatások alapján személyre szabott étrendi tanácsokkal látja el a hozzá fordulókat.

Milyen esetekben forduljunk dietetikushoz?

Ha elhatározta, hogy szeretne minél többet megtenni egészségéért, de elveszett a sok, egymásnak ellentmondó és szélsőséges internetes információtengerben, akkor forduljon szakemberhez!

A Következő esetekben ajánlott dietetikushoz fordulni:

  • Anyagcsere-betegségek: cukorbetegség, inzulinrezisztencia, csökkent glükóztolerancia, PCOS (policisztás ovárium szindróma).
  • Testsúlyproblémák: túlsúly, elhízás, alultápláltság.
  • Szív- és érrendszeri problémák: magas vérnyomás, magas koleszterinszint.
  • Ételallergiák és intoleranciák: gluténérzékenység, tejfehérje-allergia, tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia), hisztaminintolerancia.
  • Emésztőrendszeri betegségek:
  • Gluténhez köthető állapotok, például cöliákia.
  • SIBO (kontaminált vékonybél szindróma).
  • Gyomorproblémák: reflux, gyomorfekély.
  • Bélrendszeri betegségek: Crohn-betegség, colitis ulcerosa.
  • Egyéb panaszok: puffadás, hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés.
  • Kismamák étrendje: várandósság és szoptatás alatti táplálkozási tanácsadás.
  • Hasnyálmirigy, máj, epe és vese problémái: ezekhez igazított étrendek kialakítása.
  • Daganatos betegségek: speciális étrendi támogatás a gyógyulás érdekében.
  • Sportolóknak kialakított étrend

Amennyiben frissen diagnosztizáltak Önnél magas vérnyomás betegséget, inzulinrezisztenciát, cukorbetegséget (1-es vagy 2-es típusút), emésztési problémái vannak, sportol, vagy csak fogyni szeretne, a legelső lépés az életmód-terápia, ebben kérheti dietetikus kolléganőnk segítségét. 

Dietetikusunk

Godáné Reisinger Karolina

“Annak, aki bele szeretne kezdeni az életmódváltásba, nem elég, ha csak az elhatározás születik meg a fejében. 

Fontos, hogy olyan személyre szabott segítséget kapjon, melynek során megtanulja, hogy a teste számára melyek azok az ételek, amelyek azon túl, hogy finomak, minőségi tápanyaggal látják el a szervezetet, és segítenek abban, hogy minél tovább egészségesek maradjunk. 

Ez nem egy egyenes út, inkább egy hosszabb tanulási folyamat. Szoros együttműködésben és folyamatos, szakértő segítség mellett ezt az utat végigjárni sokkal könnyebb, és élvezetesebb, mintha magunk vágunk bele. 

Gyakran találkozom azzal, hogy a hozzám fordulók az egészséges táplálkozás alatt szigorú, radikálisan megszorító étrendre gondolnak, és ezért sokáig nem mernek belevágni. 

Azt gondolom, hogy mindegy, hogy csak az egészségre törekszünk, vagy valamilyen betegséggel kapcsolatos diétát kell tartanunk, nagyon fontos, hogy a változtatáshoz szükséges tanácsok az egyén életébe beépíthető, gyakorlatias és konkrét ötletek legyenek, és lépésről lépésre haladva, fokozatosan induljunk el a változtatás irányába. 

Szeretettel várok a KomplexLaborban is mindenkit, aki súlycsökkentés, cukorbetegség, magas vérnyomás vagy emésztési problémák miatt szeretne életmódjával kapcsolatos segítséget kapni.”

Dietetikai szolgáltatások

  • Dietetikai tanácsadás
  • Széklet mikrobiommal teljes test szöveti összetétel vizsgálattal 
  • Dietetikai kontroll
  • Étrend tervezés (heti menüvel) 
  • Máshol elvégzett mikrobiom vizsgálat kiértékelése 
  • Metabolikus szindróma csomag+TSH+B12
  • Széklet mikrobiom vizsgálat

Dietetika-mikrobiom csomag

A KomplexLaborban lehetőség van a dietetika és mikrobiom vizsgálat előnyeit és lehetőségeit együttesen felhasználni az eredményesebb életmódváltásért.

Mikor megérkezik a mikrobiom vizsgálatról eredmény, és megkapjuk a bél mikrobiom eredményünk, érdemes ennek fényében átszabni az életvitelünk. Dietetikus kolléganőnk segít a kapott eredményt értelmezni, és a folyamatosan frissülő kutatások eredményei mentén készít olyan személyre szabott táplálkozási tervet, ami specifikusan, a kapott eredményen tud javítani.

Hozzunk erre egy példát: vannak olyan baktériumok, amelyeknek jelenléte, túlszaporodása vagy hiánya fokozza a vesekő előfordulásának kockázatát. Ilyenkor javasolt a csökkentett oxalát tartalmú nyersanyagválogatás, és bizonyos esetekben fontos lehet kalcium tartalmú étrendkiegészítő használata is.

Ennek részletes megértésében tud segíteni a dietetikus, aki elmondja, hogy mit kell kizárni az étrendből, milyen ételkészítési, főzési tippekkel lehet tenni az eredmény javításáért.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)