A bőrrákok a világ leggyakrabban előforduló daganatai közé tartoznak. Előfordulásának drasztikus növekedése egyértelműen összefüggésben van a környezeti tényezőkkel. A bőrrák gyógyítható, ha időben észlelik.

Fontos az, hogy odafigyeljünk a figyelmeztető jelekre, különösképpen az anyajegyekre, esetleges változásaikra. A pigmentált képletekhez kapcsolható az egyik legismertebb és legveszélyesebb bőrrák típus, a melanóma. Az időben kezelt melanómával teljes élet élhető.

 

Mi az a melanóma?

A melanóma a bőrrák egy fajtája. A bőrben található, festékanyagot (pigmentet) termelő sejteket melanocitáknak nevezzük. A melanoma ezeknek a sejteknek a rosszindulatú daganatát jelenti. A melanómáknak csupán 30%-a alakul ki meglévő anyajegyből, 70%-ban újonnan képződik ép bőrön, ezért mindenki esetében fontos a rendszeres szűrés és megelőzés. A melanóma metasztázisképző daganat, azaz távoli szervekbe is képes áttétet adni, ezért elengedhetetlen a korai felismerés.

Mi az a melanóma?

Mik a melanóma tünetei?

A legjellemzőbb tünetek, ha egy anyajegy változik, mérete növekszik, alakja aszimmetrikussá, szabálytalanná válik, viszket, esetleg gyulladás jelentkezik vagy kivérzik.

Kezdetben a bőrrák semmilyen panaszt nem okoz, és emberi szemmel nem látható a különbség anyajegy és melanoma között.

A bőrön újonnan megjelenő sötét vagy rózsaszín foltokat mindig komolyan kell venni, és minél előbb érdemes bőrgyógyásznak megmutatni!

Kiknek érdemes részt venni anyajegyszűrésen?

Évente mindenkinek ajánlott, de különösen azoknak, akiknek nagyszámú anyajegye van, családjában előfordult rosszindulatú bőrrák, 18 éves kora előtt volt súlyos fokú napégése, rendszeresen használ vagy használt szoláriumot, új pigmentált képletet fedezett fel magán vagy az egyik anyajegye színben, méretben változott, illetve aki korábban még nem járt ilyen szűrésen. A melanoma mielőbbi diagnosztizálása életet menthet! Azoknak is érdemes fokozottan figyelni, akiknek világos a bőre és a haja, különösen akkor, ha fokozott napsugárzás éri őket.

Az anyajegyszűrés legideálisabb időpontja a nyári hónapok előtt van (ezért is a melanomaszűrés hónapja a május), mert ilyenkor még kevés napsugárzás érte bőrünket, így a szerkezetük jobban vizsgálható. Amennyiben a bőrgyógyász gyanús képletet talál, még a nyár előtt el lehet távolíttatni. Így a sebgyógyulás esélyei is jobbak, ráadásul a nyaralásukat sem befolyásolja.

Milyen bőrrákszűrés/anyajegyszűrés vizsgálati lehetőségek vannak?

Nagyon fontos, hogy kizárólag bőrgyógyász szakorvos tudja megkülönböztetni a közönséges anyajegyeket, atípusos anyajegyeket és a melanómát, megfelelő eszközök és szövettani vizsgálat segítségével.

Rendelőnkben kétféle anyajegyszűrési vizsgálatra van lehetőség:

  • szakképzett és anyajegyszűrésben jártas szakember dermatoszkóppal (speciális nagyítóval) vizsgálja át a testén látható összes anyajegyet és egyéb bőrelváltozásokat.
  • teljes testfelszín térképezése világszínvonalú, mesterséges intelligenciával ellátott Fotofinder Moleanalyzer készülékkel, amit után szakorvosi konzultáció is történik. A problémás vagy szabálytalan anyajegyek rögzítésre is kerülnek, hogy egy következő vizsgálat alkalmával tudjuk ellenőrizni az esetleges változásokat. A szakorvos munkáját mesterséges intelligencia egészíti ki.

A FotoFinder készülékkel végzett vizsgálatról és teljes test anyajegytérképről ide kattintva olvashat többet!

A bőrrákra gyanús képletek eltávolításánál a legfontosabb, hogy minél hamarabb sebészileg műtéttel teljesen kimetsszék. A beavatkozás után a bőrszövetet minden esetben szövettani vizsgálatra kell küldeni.

Amennyiben igazolódik a melanoma, akkor onkológus- bőrgyógyász szakorvossal történő konzultáció szükséges, aki ismerteti a daganat paramétereit és a további szükséges kezeléseket, vizsgálatokat és ellenőrzéseket.

Hogyan történik a gyanús anyajegyek eltávolítása?

Hogyan történik a gyanús anyajegyek eltávolítása?

Az anyajegyek eltávolítására (akár bőrgyógyász javasolja, akár a páciens kérésére) van lehetőség. Ez egy előzetes szakorvosi konzultációt követően, előre egyeztetett műtéti időpontban történik. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, steril körülmények között. Egy úgynevezett babérlevél alakú metszést ejtünk, majd a sebszéleket varratokkal egyesítjük. Az eltávolított anyajegyet a szakma szabályainak megfelelően minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy anyajegyeket lézeres úton, még a páciens kifejezett kérésére sem távolítunk el!

A beavatkozás kb 20 percet vesz igénybe, utána kb 2 hétig maradnak bent a varratok, addig a seben steril fedőkötés marad. A varratszedést a műtét napján előre meghatározott időpontban történik.

Milyen keringő tévhitek vannak az anyajegyekkel kapcsolatban?

Rendszeresen nézem az anyajegyeimet és nem látok rajtuk változást. Miért fontos akkor a bőrszűrés?

Azért, mert a laikus szem nem tud különbséget tenni anyajegy és kezdődő bőrrák között. A szakorvos is speciális dermatoszkóppal vizsgálja meg az anyajegyek szerkezetét. Ráadásul vannak olyan testtájak, amiket nem látunk, esetleg nem is tudjuk, hogy ott vannak pigmentált képletek, így nem tudunk ellenőrizni. Ilyen például a hátunkon, a felkarunk hátsó felszínén vagy a hajas fejbőrön lévő anyajegyeink.

Ha nem fáj, nem viszket, nem látom a változást, akkor biztosan nincs vele baj.

Szintén tévhit, a válasz az előzőekben le van írva. A melanoma ritkán okoz panaszt, akkor már általában későbbi stádiumban.

Jobb, ha nem nyúlunk hozzá, nehogy szétterjedjen vagy elrákosodjon!

Amennyiben egy anyajegy szakszerűen a szakma szabályainak megfelelően van eltávolítva és szövettani vizsgálat is készül, akkor abból baj nem lehet a későbbiekben. Sajnos ez a leggyakoribb és legveszélyesebb tévhit.

Az ismerősőmnek is kivették az anyajegyét, és kiderült, hogy rákos lett!

Az anyajegy nem attól rákosodott el, hogy szakszerűen kivették, hanem az már sajnos bőrrák volt, amit a szövettan igazolt. Ilyen félelemből nem kivetetni vagy túl későn eltávolíttatni egy anyajegyet, amit a bőrgyógyász javasol, nagyon veszélyes, hiszen a túlélési esélyeket rontja.

Sokkal jobb, ha minden anyajegyemet eltávolíttatom, hogy megakadályozzam a melanoma kialakulását!

Sajnos hiába vetetné le valaki az összes anyajegyét, nem tudja megakadályozni a melanoma rizikóját. Sajnos csak 30%-ban alakul ki már meglévő anyajegyből, 70%-ban teljesen ép bőrön jelenik meg!

Bőrrák és melanóma megelőzése

A megelőzés alappillére a páciensek felvilágosítása és a rendszeresen, évente történő szűrővizsgálat. Ezen felül mivel a bőrrák egyik legfőbb okozója a túlzott napozás, így elengedhetetlen a napozási idő csökkentése, a napsugarak kerülése a déli órákban tűző napon (11-15 óra között), a megfelelő fényvédelem (ruházattal, UV szűrös pólóval, sapkával, napszemüveggel), magasfaktorszámú krémek használata. Emellett szoláriumozás is fokozza a rizikót.

Ezek a szabályok különösen érvényesek a gyermekekre, hiszen már egyetlen 18 éves kor alatti napégés többszörösére emelheti a bőrrák rizikóját!

Ne feledjük azt sem, hogy a napsugarak felelősek a bőr idő előtti öregeséséért is!

A napfény ugyan pozitívan befolyásolja hangulatunkat, elengedhetetlen néhány anyagcsere-folyamathoz, de jótékony hatásának eléréséhez nem feltétlenül szükséges napoznunk. A D-vitamin szintéziséhez a hétköznapjaink során a szabadban eltöltött néhány perc már elegendő, depressziós hangulatunkon pedig már a fény látványa is javít.

Tudjon meg többet bőrgyógyász szakorvosunktól, Dr. Szabó Renátától az alábbi videónkban!

Amennyiben Ön is szeretne részt venni anyajegy- és bőrrákszűrésen, úgy kérjen hozzánk időpontot az alábbi telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Adatvédelmi irányelvek*
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)