A Prick teszt más néven alkaros bőrpróba célja az allergiát okozó anyag (úgynevezett allergén) kimutatása. Az allergiás tünetek jelentkezhetnek a légúti rendszerben, ilyenkor tüsszögés, orrviszketés, vízszerű orrfolyás, torok- és szájpad kaparás nehezíti az allergiás életét, ezenkívül szempanaszokat is okozhat: szemkönnyezés, -viszketés, – vörösség formájában. A bőrön csalánkiütések, viszkető vörös foltok vagy akár duzzanat is jelentkezhet. 

A vizsgálat célja az allergén kimutatása és az esetleges allergiás reakció igazolása. A teszt segítségével megállapítható a tünetekért felelős allergén anyag, melyet ha kerül a beteg, akkor jelentősen csökkenek vagy teljesen elmúlna a panaszai és tünetei. Prick teszttel állati hámot és szőröket, ételeket és polleneket tesztelhetünk.

A vizsgálatot az alkarokon végezzük. A gyári tisztaságú allergéneket sorban csepegtetjük a páciens bőrére, majd  apró karcolással visszük be a bőr felső rétegébe. Mindez csak minimális kellemetlenséggel jár. Mindig használunk pozitív és negatív kontrollt is, hogy érvényes legyen a teszt. Az allergének a bőrön keresztül reakcióba lépnek a szervezetben jelen lévő IgE ellenanyagokkal, mely a bőrben hisztamin felszabadulásával jár. Az eredmény kb 15- 20 perc múlva „olvasható le”. Pozitív eredmény esetén az érintett területen duzzanat, bőrpír jelentkezhet, melyet viszketés is követ. A reakció nagysága szakember számára jelzi az allergia mértékét is, melyet keresztekben adunk meg (+) vagy újabban duzzanat cm-ben/bőrpír mértéke.

Prick tesztet nem végzünk allergiás szezonban, azaz pollenallergiások számára a téli időszak a legmegfelelőbb, hogy a tüneteik mögött megbúvó allergénre fényt derítsünk! A vizsgálatot minden esetben szakorvosi konzultáció előzi meg, hiszen a páciens pontos kikérdezése, az anamnézis felvétele előzi meg a diagnózis felállítását és amennyiben javasolt a teszt elvégzése!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)