Korábban az érrendszer két leggyakoribb betegsége az artériás érelmeszesedés és a vénás trombózis volt.

A két folyamat más-más érszakaszt érint, az artériák esetében érfalmeszesedést, érszűkületet, elzáródást, tágulatot vagy disszekciót tudunk vizsgálni. Célja az érszűkületek, érelzáródások, kóros értágulatok korai felismerése.

Vénák esetében a felületi gyulladásokat, mélyvénás trombózis gyanút vizsgálunk, illetve alkalmas a trombózis nyomon követésére is. A vizsgálat elengedhetetlen felületes vénák gyulladása és visszeresség esetén, de különösen indokolt lehet lábduzzadás, feszülés, állandósult végtagfájdalom esetén is.

Ultrahanggal mind az alsó, mind a felső végtagi mélyvénák vizsgálhatók, leírhatók a vénák állapota, vénabillentyűk működése.

Hirtelen kialakuló mélyvénás trombózis gyanújakor az elsődleges vizsgáló módszer az ultrahang tünetei:

  • a hirtelen létrejövő alsó végtagi duzzanat,
  • a láb piros vagy kékes elszíneződése,
  • a lábfej hátra feszítésekor a lábszár hátsó részén kifejezett fájdalom

Mi is a mélyvénás trombózis?

Az alsó végtagok mélyen futó vénáiban alakul ki, innen is kapta a nevét. Veszélyt nem csak azáltal jelent, hogy az alsó végtagból akadályozza a vér elszállítását, ezáltal duzzanathoz, elhaláshoz vezethet, hanem elsősorban azáltal, hogy a vérrögből kisebb nagyobb darabok leszakadva a vérárammal a szíven keresztül a tüdőbe kerülnek. A tüdőbe jutó vérrög-darabok beszorulnak a tüdő ereibe, ahol tüdőembóliát, és annak legsúlyosabb szövődményét, hirtelen halált okozhatnak.

Mi is a mélyvénás trombózis?

A vizsgálat különleges előkészítést nem igényel. A vizsgálatnál az adott végtagot kell szabaddá tenni, tehát célszerű úgy öltözni, hogy e terület könnyen szabaddá tehető legyen.

"*" a kötelező mezőket jelöli

Adatvédelmi irányelvek*
Hidden
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)