1. Cytomegalovírus és ASO szerológia csomag

Cytomegalovírus és ASO szerológia csomag ára:11 400 Ft
Vizsgálat típus2 db
Mérés4 db

A Cytomegalovírus (CMV) és anti-streptolizin O (ASO) szerológia csomag a humán vérben jelen lévő CMV, valamint a Streptococcus pyogenes baktérium fertőzés kimutatására szolgál.

A CMV az agyban encephalitist, a szemben retinitiszt, a tüdőben tüdőgyulladást, a gyomorban és a belekben gasztroenteritiszt okozhat, és a magzatra is veszélyt jelent.

Az eredmények étékelése:
CMV IgG  negatív      IgM negatív    Avidity -negatív         nincs fertőzés
CMV IgG  pozitív      IgM pozitív     Avidity -alacsony       akut fertőzés
CMV IgG  pozitív      IgM pozitív     Avidity -magas           reaktivációs fertőzés
CMV IgG  pozitív      IgM negatív    Avidity -negatív         lezajlott fertőzés

Az anti-streptolizin O (ASO) a szervezetnek a Streptococcus pyogenes baktérium egyik toxikus enzime (streptolizin O) ellen termelt antiteste. Ez a baktérium a bakteriális torokgyulladás leggyakoribb kórokozója, valamint ez okoz számos bőrfertőzést (orbánc, ótvar, pioderma, cellulitisz) is. A fertőzés hatására kialakulhat reumás láz, ödéma, magas vérnyomás, szívkárosodás vagy a vesebetegség egyik fajtája, a glomerulonefritisz is.

A csomagban lévő vizsgálatok

 • Fertőzés szerológia: Cytomegalovírus fertőzés: Cytomegalovírus szerológia (CMV IgG, IgM, Avidity II)
 • Fertőzés szerológia: Streptococcus baktérium fertőzés: ASO, ASLO, anti-streptolizin “O”

2. Epstein-Barr vírus fertőzés szerológia csomag

Epstein-Barr vírus fertőzés szerológia csomag ára:12 900 Ft
Vizsgálat típus1 db
Mérés4 db

Az EBV EBNA-1 IgG vizsgálat a vírus lappangási időszakát jelzi.

Az Epstein-Barr vírus a herpes vírusok közé tartozik. Erre a vírusra jellemző, hogy fertőzés után a szervezetben megmarad, s úgynevezett lappangási időszakok után újra tud aktiválódni. A fertőzés (mononucleosis infectiosavagyfertőző mononukleózis) nyállal terjed, s általában enyhe lefolyású. Tünetei: közé tartozik a láz, torokfájás, nyirokcsomó duzzanat, májfunkció romlás. A vírus néha okozhat nyirok- (limfóma), orr- és torok daganatot is.

Az EBV EBNA-1 IgG vizsgálat a vírus lappangási időszakát jelzi. A ZEBRA IgM vizsgálat a vírus lappangási szakaszából a litikus szakaszba való átmenet kimutatására szolgál. Az EBV VCA IgM és IgG mérések a vírus fertőzés korai szakaszát jelzik, mikor a vírus szerkezeti fehérjéi alakulnak ki.

A csomagban lévő vizsgálatok

 • Fertőzés szerológia: Epstein-Barr vírus fertőzés: Epstein-Barr nukleáris antigén specifikus IgG típusú antitest (EBV EBNA-1 IgG); Epstein-Barr replikáció aktivátor (anti-EBV, ZEBRA, EB1, Zta) antigén specifikus IgM típusú antitest; Epstein-Barr virális capsid antigén specifikus IgG típusú antitest (EBV VCA IgG); Epstein-Barr virális capsid antigén specifikus IgM típusú antitest (EBV VCA IgM)

3. Helicobacter fertőzés szerológia csomag

Helicobacter fertőzés szerológia csomag ára:6 900 Ft
Vizsgálat típus1 db
Mérés2 db

A Helicobacter pylori (H. pylori) baktérium fertőzés okozza az emésztőrendszeri fertőzések jelentős részét. Gyomorban károsítja a nyálkahártyát, fekélyt, refluxot s esetenként gyomorrákot okozhat. Működése során ammóniára és hidrogén-karbonátra (mely tovább bomlik vízre és szén-dioxidra) bontja a karbamidot, s így a lúgos vegyhatású bomlástermékekkel csökkenti a gyomor savas kémhatását. További hatásai lehetnek: érelmeszesedés, bőrbetegségek, ízületi gyulladások, epekőképződés is. Kimutatásuk történhet funkcionális vizsgálattal (kilégzési teszt), vérből az antitestek kimutatásával, valamint székletből az antigén kimutatásával.

Antibiotikumok szedésével a baktérium elpusztítható.

Helicobacter pylori fertőzés szerológiai csomag az ellenanyagok (antitestek) kimutatására szolgál. Ha magas az IgM, akkor az a fertőzés kezdeti szakaszát jelzi, amennyiben az IgG magas, akkor a fertőzés régebben fennáll. Az IgA megjelenése ritka, de ha magas, akkor a gyulladás is nagyobb.

A csomagban lévő vizsgálatok

 • Fertőzés szerológia: Helicobacter pylori fertőzés: anti-Helicobacter pylori IgA, IgG

4. Hepatitisz fertőzés szerológia csomag

Hepatitisz fertőzés szerológia csomag ára:16 400 Ft
Vizsgálat típus2 db
Mérés4 db

A csomag a hepatitisz B vírus akut fertőzés és védettség, valamint a hepatitisz C antitestek kimutatására szolgál.

A máj gyulladásos betegségét számos tényező okozhatja (vírusok, gombák (ritkán), kemikáliák, gyógyszerek, alkohol, öröklött betegségek vagy autoimmun folyamatok). A gyulladás lehet rövid lefolyású (heveny), mely néhány hónap alatt lezajlik, vagy tarthat éveken keresztül (idült).

A májgyulladás tünetei nagy egyéni különbségeket mutatnak, és jelentősen változhatnak az eltelt idő függvényében. A heveny májgyulladás gyakran csak kevés és enyhe (fáradtság, hányinger, étvágytalanság, láz, hasi fájdalom) tünettel jár, de előfordulhat sárgaság, viszketés, sötét színű vizelet, világos színű széklet kialakulásakialakulása is. A fizikális vizsgálat során a máj megnagyobbodott és érzékeny. Az idült májgyulladás gyakran tünetmentes, vagy csak fáradtságot és levertséget érez a beteg. Az idült májgyulladás azonban fokozatosan károsítja a májat, és végül sok év után májelégtelenséghez vezet. Az idült forma évekig fennáll, és kezelés nélkül nem szűnik meg.

A májgyulladás leggyakoribb oka a vírusfertőzés. A hepatitiszvírusokat a felfedezésük sorrendjében nevezik A, B, C, D és E néven.

hepatitisz A vírus fertőzés vízzel és élelmiszerrel terjed (széklet útján). A tünetek hasonlítanak az influenzához, s sokszor nem is diagnosztizálják. A betegek jelentős része spontán gyógyul.

hepatitisz B vírus, a vírusos májgyulladások leggyakoribb oka. Szexuális úton, fertőzött injekciós tűvel vagy vérrel terjed. A legtöbb beteg spontán gyógyul. A fertőzés leginkább az újszölöttekre jelent veszélyt.

A heveny vírusos májgyulladás leggyakoribb oka a hepatitisz B vírussal történő fertőzés. A fertőzés szexuális úton, illetve szennyezett injekciós tűvel, fertőzött vérrel terjed, de a fertőzött anya is átviheti újszülöttjére. A legtöbb beteg kezelés nélkül is javul, de mintegy 1-3 %-uk vírushordozó lesz. Az idült fertőzés szempontjából az újszülöttek kiemelten veszélyeztetettek.

hepatitisz C fertőzés ritka esetekben fertőzött transzfúziós vérkészítményekkel, injekciós tűvel (droghasználók), fertőzött testékszerrel,  nem megfelelően tisztán tartott tetováló eszközökkel, akupunktúra és egyéb invazív alternatív gyógymódok során terjedhet. Az idült májgyulladás leggyakoribb oka, mely a fertőzöttek 55-85%-ában alakul ki.

hepatitisz D csak akkor okoz fertőzést, ha a hepatitisz B is jelen van, és a hepatitisz B-fertőzés tüneteit súlyosbítja. A hepatitisz D a B-hez hasonlóan fertőzött transzfúziós vérkészítményekkel és szennyezett injekciós tűvel terjed.

hepatitisz E leginkább Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában gyakori, terjedése a hepatitisz A-éhoz hasonló.

A csomag a hepatitisz B vírus akut fertőzés és védettség, valamint a hepatitisz C antitestek kimutatására szolgál.

A csomagban lévő vizsgálatok

 • Fertőzés szerológia Hepatitisz B vírus fertőzés: anti-HBc (core) hepatitisz B Total II, anti-HBs (surface) hepatitisz B Total II, HBsAg Ultra Hepatitisz B
 • Fertőzés szerológia Hepatitisz C vírus fertőzés: anti-HCV hepatitisz C vírus

5. Influenza fertőzés csomag

Influenza fertőzés csomag ára:jelenleg nem elérhető
Vizsgálat típus- db
Mérés- db

Az influenzavírusoknak három csoportja van: az A, B és a C típus. Az A és B típus tehető felelőssé az évente ismétlődő influenzajárványokért. Cseppfertőzéssel terjed, tünetei fejfájás, száraz köhögés, hidegrázás, az egész testre kiterjedő fájdalom, emésztőrendszeri tünetek és magas láz (40° C feletti is lehet). A hatásokat sokszor kíséri bakteriális felülfertőzés (középfülgyulladás, torokgyulladás, hörghurut és tüdőgyulladás).

A csomagban lévő vizsgálatok

 • Fertőzés szerológia: Influenza vírus fertőzés: Influenza A IgG, Influenza B IgG,

6. Kullancs fertőzés szerológia csomag

Kullancs fertőzés szerológia csomag ára:jelenleg nem elérhető
Vizsgálat típus- db
Mérés- db

A csomagban foglalt vizsgálatok kimutatják a Lyme-kór és a kullancsencephalitis fertőzés ellen képződő antitesteket.

Lymekórt a Borrelia burgdorferi baktérium terjeszti. A fertőzést legtöbbször a kullancsok terjesztik. Tünetei: bőrpír, neurológiai és mozgásszervi panaszok, szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás.
A Lyme-kór ellen nincs védőoltás.

Az IgM vizsgálat a fertőzés után 3-6 hónapig emelkedett, de évekig is magas lehet. IgG emelkedés a fertőzés későbbi szakaszában, vagy újra aktiválódás esetén emelkedett.

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás a kullancsencephalitis, melyet a flavivírusok terjesztenek. A fertőzést számos elnevezéssel ismerjük: kullancsencephalitis, kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás,  Tick-Borne Encephalitis (TBE), Közép-Európai Agyvelőgyulladás (Central European Encephalitis CEE), Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME), Orosz Tavasz-Nyári Encephalitis (Russian Spring-Summer Encephalitis = RSSE), Powassan Encephalitis, Bifázisos Meningoencephaltitis, Bifázisos Tej Láz.

Tünetei: periodikusan visszatérő influenzaszerű tünetek, idegrendszeri gyulladás, bénulás, ritkán halál.
A kullancsencephalitis ellen van védőoltás.

A csomagban lévő vizsgálatok

 • Fertőzés szerológia Borrelia baktérium fertőzés (Lymekór): anti-Borrelia IgG és IgM
 • Fertőzés szerológia: Kullancsencephalitis vírus: FSME/TBE IgM és IgG

7. Lyme kór fertőzés csomag

Lyme kór fertőzés csomag ára:8 400 Ft
Vizsgálat típus1 db
Mérés2 db

A csomagban foglalt vizsgálatok kimutatják a Lyme-kór fertőzés ellen képződő antitesteket.

Lymekórt a Borrelia burgdorferi baktérium terjeszti. A fertőzést legtöbbször a kullancsok terjesztik. Tünetei: bőrpír, neurológiai és mozgásszervi panaszok, szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás.
A Lyme-kór ellen nincs védőoltás.
Az IgM vizsgálat a fertőzés után 3-6 hónapig emelkedett, de évekig is magas lehet. IgG emelkedés a fertőzés későbbi szakaszában vagy újra aktiválódás esetén emelkedett.

A csomagban lévő vizsgálatok

 • Fertőzés szerológia Borrelia baktérium fertőzés (Lyme kór): anti-Borrelia IgM és IgG

8. Rubeola csomag

Rubeola csomag ára:7 900 Ft
Vizsgálat típus1 db
Mérés2 db

Rubeola (rózsahimlő) enyhe lefolyású, ragályos, vírus okozta betegség. Főleg gyermekkorban fordul elő. A védőoltásoknak köszönhetően ma már ritka. Tünetei: láz, torokfájás, izületi fájdalmak, gombostűfejnyi kiütések a testen. A rózsaszín foltok a szájnyálkahártyáján is látszanak.

Ha a vírus a terhesség első harmadában bejut a magzatba, akkor fejlődési rendellenesség, szívproblémák, látás- és halláskárosodás alakul ki.

A csomagban lévő vizsgálatok

 • Fertőzés szerológia Rubeola vírus fertőzés (rózsahimlő): Rubeola IgG, IgM

9. TORCH profil 1 csomag

TORCH profil 1 csomag ára:44 900 Ft
Vizsgálat típus5 db
Mérés13 db

A TORCH profil 1 vizsgálatunk a várandóság alatti mikroorganizmus szűrés vizsgálatait tartalmazza.
A mikrobiális fertőzések súlyos következményeket okozhatnak, úgymint, vetélés, fejlődési rendellenességek, koraszülés.
Az elnevezés a vizsgált mikrobák kezdőbetűiből áll össze: Toxoplasma gondii, „Others” (egyéb mikrobák), Rubeola vírus, Cytomegalovírus, Herpes simplex vírusok.

A különböző TORCH profilok az egyéb mikrobákban különböznek.

Toxoplasma gondii egysejtű parazita, mely a szájba kerülve okoz fertőzést. Terjedése főleg macskaszéklettel vagy az azzal érintkezett növényi táplálékkal terjed. A nem kellően átfőtt húsétel is okozhat ilyen fertőzést, mivel a parazita az izmokban a fertőzött állat egész életében jelen lehet. A fertőzés normál esetben tünetmentes, viszont immungyengeség alatt komolyabb lefolyású is lehet.

Tünetei: nyirokcsomó duzzanat, láz, éjszakai izzadás, gyengeség, fáradtság, fejfájás, torokgyulladás.
A hazai átfertőzöttségi arány 30-50 %.

Azoknál a terhes hölgyeknél okoz veszélyt a magzatra, akik a terhesség alatt fertőződtek (vagy újra fertőződtek) meg. A fertőzés 30-40 % valószínűséggel átterjed a magzatra is. Ennek következménye lehet vetélés, koraszülés vagy magzati fejlődési rendellenesség.

A fertőzés kimutatásánál friss fertőzés esetén az IgM szintje kb. 2 hétig emelkedett, az IgA a fertőzés után körülbelül 1 héttel alakul ki,s kb. néhány hónapig marad magas az értéke. Az IgM és IgA nem jut át a placentán. Az IgG fertőzés után 3-4 héttel kezd el emelkedni, s évekig is kimutatható. Az IgG átjut a placentán, s a magzatot is fertőzi. Magas IgG esetén az avidity vizsgálat (mely az antigén-antiest kötések erősségét vizsgálja) mutatja meg a fertőzés idejét. Minél erősebb a kötés, annál régebbi a fertőzés.

Parvovírus B19 vírus okozza a lepkehimlőt (erythema infectiosum, ötödik betegség, megalerythema).
Cseppfertőzéssel terjed, főleg enyhe lázat, hasmenést okoz. A betegek kb 25%-nál az arc kétoldali pirosodása, kiütések a mellkason, végtagokon, valamint izületi gyulladás jelentkezhet.

Terhesség alatt történő fertőzés akár vetélést, méhen belüli elhalást okozhat.

Varicella vírus okozza bárányhimlőt. A fertőzés után viszont életre szóló védettséget szerzünk.
Olyan terhes nők esetén, akik a terhesség első harmadában fertőződnek meg először, a magzatnál fejlődési rendellenességet, a terhesség utolsó harmadában pedig magzatelhalást is okozhat a vírus.

Az övsömört szintén a varicella vírus (Herpes varicella zostert) okozza, így a beteg a bárányhimlőt is terjesztheti. Tünetei: láz, bőrpír, kis hólyagok.

Rubeola (rózsahimlő) enyhe lefolyású, ragályos, vírus okozta betegség. Főleg gyermekkorban fordul elő. A védőoltásoknak köszönhetően ma már ritka. Tünetei: láz, torokfájás, izületi fájdalmak, gombostűfejnyi kiütések a testen. A rózsaszín foltok a szájnyálkahártyáján is látszanak.

Ha a vírus a terhesség első harmadában bejut a magzatba, akkor fejlődési rendellenesség, szívproblémák, látás- és halláskárosodás alakul ki.

Cytomegalovírus (CMV) az agyban encephalitist, a szemben retinitist, a tüdőben tüdőgyulladást, a gyomorban és a belekben gastroenteritist okozhat, és a magzatra is veszélyt jelent.

Más vírusokkal ellentétben nem alakul ki védettség a vírussal szemben a fertőzést követően.

Az eredmények étékelése:
CMV IgG  negatív      IgM negatív    Avidity -negatív         nincs fertőzés
CMV IgG  pozitív      IgM pozitív     Avidity -alacsony       akut fertőzés
CMV IgG  pozitív      IgM pozitív     Avidity -magas           reaktivációs fertőzés
CMV IgG  pozitív      IgM negatív    Avidity -negatív         lezajlott fertőzés

Herpes simplex vírusok (HSV-1 és HSV-2) jellegzetes bőrtüneteket okoznak: apró hólyagocskák, melyek később beszáradnak. Tünete lehet még enyhe láz, izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanat.
A HSV-1 főleg az ajkakon, a HSV-2 főleg a nemiszerveken okoz tüneteket.

Főleg a terhesség első harmadában okozhat vetélést vagy szervi rendellenességeket a magzatnál.
Aki már átesett a fertőzésen, annak szervezetében a termelődött ellenanyagok a magzatot is védik.

A csomagban lévő vizsgálatok

 • Fertőzés szerológia: Toxoplasma gondii fertőzés (T): TOXO Competition, TOXO IgG Avidity, TOXO IgG II, TOXO IgM
 • Fertőzés szerológia: egyéb (Others) fertőzés (O): Parvovírus B19 IgG, IgM
 • Fertőzés szerológia: Rubeola vírus fertőzés (R): Rubeola IgG, IgM 
 • Fertőzés szerológia: Cytomegalovírus fertőzés (C): Cytomegalovírus szerológia (CMV) IgG, IgM, CMV IgG Avidity II
 • Fertőzés szerológia: Herpes simplex vírus fertőzés (H): HSV -Herpes simplex vírus I (HSVI IgM), HSV -Herpes simplex vírus II (HSVII IgM)

10. TORCH profil 2 csomag

TORCH profil 2 csomag ára:49 900 Ft
Vizsgálat típus5 db
Mérés14 db

A TORCH profil 2 vizsgálatunk a várandóság alatti mikroorganizmus szűrés vizsgálatait tartalmazza.
A mikrobiális fertőzések súlyos következményeket okozhatnak, úgymint, vetélés, fejlődési rendellenességek, koraszülés.
Az elnevezés a vizsgált mikrobák kezdőbetűiből áll össze: Toxoplasma gondii, „Others” (egyéb mikrobák), Rubeola vírus, Cytomegalovírus, Herpes simplex vírusok.

A Különböző TORCH profilok az egyéb mikrobákban különböznek.

Toxoplasma gondii egysejtű parazita, mely a szájba kerülve okoz fertőzést. Terjedése főleg macskaszéklettel vagy az azzal érintkezett növényi táplálékkal terjed. A nem kellően átfőtt húsétel is okozhat ilyen fertőzést, mivel a parazita az izmokban a fertőzött állat egész életében jelen lehet. A fertőzés normál esetben tünetmentes, viszont immungyengeség alatt komolyabb lefolyású is lehet.

Tünetei: nyirokcsomó duzzanat, láz, éjszakai izzadás, gyengeség, fáradtság, fejfájás, torokgyulladás.
A hazai átfertőzöttségi arány 30-50 %.

Azoknál a terhes hölgyeknél okoz veszélyt a magzatra, akik a terhesség alatt fertőződtek (vagy újra fertőződtek) meg. A fertőzés 30-40 % valószínűséggel átterjed a magzatra is. Ennek következménye lehet vetélés, koraszülés vagy magzati fejlődési rendellenesség.

A fertőzés kimutatásánál friss fertőzés esetén az IgM szintje kb. 2 hétig emelkedett, az IgA a fertőzés után körülbelül 1 héttel alakul ki, s kb. néhány hónapig marad magas az értéke. Az IgM és IgA nem jut át a placentán. Az IgG fertőzés után 3-4 héttel kezd el emelkedni, s évekig is kimutatható. Az IgG átjut a placentán, s a magzatot is fertőzi. Magas IgG esetén az avidity vizsgálat (mely az antigén-antiest kötések erősségét vizsgálja) mutatja meg a fertőzés idejét. Minél erősebb a kötés, annál régebbi a fertőzés.

Parvovírus B19 vírus okozza a lepkehimlőt (erythema infectiosum, ötödik betegség, megalerythema).
Cseppfertőzéssel terjed, főleg enyhe lázat, hasmenést okoz. A betegek kb 25%-nál az arc kétoldali pirosodása, kiütések a mellkason, végtagokon, valamint izületi gyulladás jelentkezhet.

Terhesség alatt történő fertőzés akár vetélést, méhen belüli elhalást okozhat.

Varicella vírus okozza bárányhimlőt. A fertőzés után viszont életre szóló védettséget szerzünk.
Olyan terhes nők esetén, akik a terhesség első harmadában fertőződnek meg először, a magzatnál fejlődési rendellenességet, a terhesség utolsó harmadában pedig magzatelhalást is okozhat a vírus.

Az övsömört szintén a varicella vírus (Herpes varicella zostert) okozza, így a beteg a bárányhimlőt is terjesztheti. Tünetei: láz, bőrpír, kis hólyagok.

Rubeola (rózsahimlő) enyhe lefolyású, ragályos, vírus okozta betegség. Főleg gyermekkorban fordul elő. A védőoltásoknak köszönhetően ma már ritka. Tünetei: láz, torokfájás, izületi fájdalmak, gombostűfejnyi kiütések a testen. A rózsaszín foltok a szájnyálkahártyáján is látszanak.

Ha a vírus a terhesség első harmadában bejut a magzatba, akkor fejlődési rendellenesség, szívproblémák, látás- és halláskárosodás alakul ki.

Cytomegalovírus (CMV) az agyban encephalitist, a szemben retinitist, a tüdőben tüdőgyulladást, a gyomorban és a belekben gastroenteritist okozhat, és a magzatra is veszélyt jelent.

Más vírusokkal ellentétben nem alakul ki védettség a vírussal szemben fertőzést követően.

Az eredmények étékelése:
CMV IgG  negatív      IgM negatív    Avidity -negatív         nincs fertőzés
CMV IgG  pozitív      IgM pozitív     Avidity -alacsony       akut fertőzés
CMV IgG  pozitív      IgM pozitív     Avidity -magas           reaktivációs fertőzés
CMV IgG  pozitív      IgM negatív    Avidity -negatív         lezajlott fertőzés

Herpes simplex vírusok (HSV-1 és HSV-2) jellegzetes bőrtüneteket okoznak: apró hólyagocskák, melyek később beszáradnak. Tünete lehet még enyhe láz, izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanat.
A HSV-1 főleg az ajkakon, a HSV-2 főleg a nemiszerveken okoz tüneteket.

Főleg a terhesség első harmadában okozhat vetélést vagy szervi rendellenességeket a magzatnál.
Aki már átesett a fertőzésen, annak szervezetében a termelődött ellenanyagok a magzatot is védik.

A csomagban lévő vizsgálatok

 • Fertőzés szerológia: Toxoplasma gondii fertőzés (T): TOXO Competition, TOXO IgG Avidity, TOXO IgG II, TOXO IgM
 • Fertőzés szerológia: egyéb (Others) fertőzés (O): Parvovírus B19 IgG, IgM, Treponema pallidum szerológia (RPR-TPHA) (Syphilis)
 • Fertőzés szerológia: Rubeola vírus fertőzés (R): Rubeola IgG, IgM 
 • Fertőzés szerológia: Cytomegalovírus fertőzés (C): Cytomegalovírus szerológia (CMV) IgG, IgM, CMV IgG Avidity II
 • Fertőzés szerológia: Herpes simplex vírus fertőzés (H): HSV -Herpes simplex vírus I (HSVI IgM), HSV -Herpes simplex vírus II (HSVII IgM)

11. TORCH profil 3 csomag

TORCH profil 3 csomag ára:59 900 Ft
Vizsgálat típus5 db
Mérés15 db

A TORCH profil 3 vizsgálatunk a várandóság alatti mikroorganizmus szűrés vizsgálatait tartalmazza.

A mikrobiális fertőzések súlyos következményeket okozhatnak, úgymint, vetélés, fejlődési rendellenességek, koraszülés.
Az elnevezés a vizsgált mikrobák kezdőbetűiből áll össze: Toxoplasma gondii, „Others” (egyéb mikrobák), Rubeola vírus, Cytomegalovírus, Herpes simplex vírusok.

A Különböző TORCH profilok az egyéb mikrobákban különböznek.

Toxoplasma gondii egysejtű parazita, mely a szájba kerülve okoz fertőzést. Terjedése főleg macskaszéklettel vagy az azzal érintkezett növényi táplálékkal terjed. A nem kellően átfőtt húsétel is okozhat ilyen fertőzést, mivel a parazita az izmokban a fertőzött állat egész életében jelen lehet. A fertőzés normál esetben tünetmentes, viszont immungyengeség alatt komolyabb lefolyású is lehet.

Tünetei: nyirokcsomó duzzanat, láz, éjszakai izzadás, gyengeség, fáradtság, fejfájás, torokgyulladás.
A hazai átfertőzöttségi arány 30-50 %.

Azoknál a terhes hölgyeknél okoz veszélyt a magzatra, akik a terhesség alatt fertőződtek (vagy újra fertőződtek) meg. A fertőzés 30-40 % valószínűséggel átterjed a magzatra is. Ennek következménye lehet vetélés, koraszülés vagy magzati fejlődési rendellenesség.

A fertőzés kimutatásánál friss fertőzés esetén az IgM szintje kb. 2 hétig emelkedett, az IgA a fertőzés után körülbelül 1 héttel alakul ki, s kb. néhány hónapig marad magas az értéke. Az IgM és IgA nem jut át a placentán. Az IgG fertőzés után 3-4 héttel kezd el emelkedni, s évekig is kimutatható. Az IgG átjut a placentán, s a magzatot is fertőzi. Magas IgG esetén az avidity vizsgálat (mely az antigén-antiest kötések erősségét vizsgálja) mutatja meg a fertőzés idejét. Minél erősebb a kötés, annál régebbi a fertőzés.

Parvovírus B19 vírus okozza a lepkehimlőt (erythema infectiosum, ötödik betegség, megalerythema).
Cseppfertőzéssel terjed, főleg enyhe lázat, hasmenést okoz. A betegek kb 25%-nál az arc kétoldali pirosodása, kiütések a mellkason, végtagokon, valamint izületi gyulladás jelentkezhet.

Terhesség alatt történő fertőzés akár vetélést, méhen belüli elhalást okozhat.

Varicella vírus okozza bárányhimlőt. A fertőzés után viszont életre szóló védettséget szerzünk.
Olyan terhes nők esetén, akik a terhesség első harmadában fertőződnek meg először, a magzatnál fejlődési rendellenességet, a terhesség utolsó harmadában pedig magzatelhalást is okozhat a vírus.

Az övsömört szintén a varicella vírus (Herpes varicella zostert) okozza, így a beteg a bárányhimlőt is terjesztheti. Tünetei: láz, bőrpír, kis hólyagok.

Rubeola (rózsahimlő) enyhe lefolyású, ragályos, vírus okozta betegség. Főleg gyermekkorban fordul elő. A védőoltásoknak köszönhetően ma már ritka. Tünetei: láz, torokfájás, izületi fájdalmak, gombostűfejnyi kiütések a testen. A rózsaszín foltok a szájnyálkahártyáján is látszanak.

Ha a vírus a terhesség első harmadában bejut a magzatba, akkor fejlődési rendellenesség, szívproblémák, látás- és halláskárosodás alakul ki.

Cytomegalovírus (CMV) az agyban encephalitist, a szemben retinitist, a tüdőben tüdőgyulladást, a gyomorban és a belekben gastroenteritist okozhat, és a magzatra is veszélyt jelent.

Más vírusokkal ellentétben nem alakul ki védettség a vírussal szemben fertőzést követően.

Az eredmények étékelése:
CMV IgG  negatív      IgM negatív    Avidity -negatív         nincs fertőzés
CMV IgG  pozitív      IgM pozitív     Avidity -alacsony       akut fertőzés
CMV IgG  pozitív      IgM pozitív     Avidity -magas           reaktivációs fertőzés
CMV IgG  pozitív      IgM negatív    Avidity -negatív         lezajlott fertőzés

Herpes simplex vírusok (HSV-1 és HSV-2) jellegzetes bőrtüneteket okoznak: apró hólyagocskák, melyek később beszáradnak. Tünete lehet még enyhe láz, izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanat.

A HSV-1 főleg az ajkakon, a HSV-2 főleg a nemiszerveken okoz tüneteket.

Főleg a terhesség első harmadában okozhat vetélést vagy szervi rendellenességeket a magzatnál.
Aki már átesett a fertőzésen, annak szervezetében a termelődött ellenanyagok a magzatot is védik.

A csomagban lévő vizsgálatok

 • Fertőzés szerológia: Toxoplasma gondii fertőzés (T): TOXO Competition, TOXO IgG Avidity, TOXO IgG II, TOXO IgM
 • Fertőzés szerológia: egyéb (Others) fertőzés (O): Parvovírus B19 IgG, IgM, Treponema pallidum szerológia (RPR-TPHA) (Syphilis), Mycoplasma pneumoniae (IgG)
 • Fertőzés szerológia: Rubeola vírus fertőzés (R): Rubeola IgG, IgM 
 • Fertőzés szerológia: Cytomegalovírus fertőzés (C): Cytomegalovírus szerológia (CMV) IgG, IgM, CMV IgG Avidity II
 • Fertőzés szerológia: Herpes simplex vírus fertőzés (H): HSV -Herpes simplex vírus I (HSVI IgM), HSV -Herpes simplex vírus II (HSVII IgM)

12. Toxoplazma szerológia csomag

Toxoplazma szerológia csomag ára:14 400 Ft
Vizsgálat típus1 db
Mérés4 db

Toxoplasma gondii egysejtű parazita, mely a szájba kerülve okoz fertőzést. Terjedése főleg macskaszéklettel vagy az azzal érintkezett növényi táplálékkal terjed. A nem kellően átfőtt húsétel is okozhat ilyen fertőzést, mivel a parazita a fertőzött állatok izmaiban egész életében jelen lehet. A fertőzés normál esetben tünetmentes, viszont immungyengeség alatt komolyabb lefolyású is lehet.

Tünetei: nyirokcsomó duzzanat, láz, éjszakai izzadás, gyengeség, fáradtság, fejfájás, torokgyulladás.
A hazai átfertőzöttségi arány 30-50 %.

Azoknál a terhes hölgyeknél okoz veszélyt a magzatra, akik a terhesség alatt fertőződtek (vagy újra fertőződtek) meg. A fertőzés 30-40 % valószínűséggel átterjed a magzatra is. Ennek következménye lehet vetélés, koraszülés vagy magzati fejlődési rendellenesség.

A fertőzés kimutatásánál friss fertőzés esetén az IgM szintje kb. 2 hétig emelkedett, az IgA a fertőzés után körülbelül 1 héttel alakul ki, s kb. néhány hónapig marad magas az értéke. Az IgM és IgA nem jut át a placentán. Az IgG fertőzés után 3-4 héttel kezd el emelkedni, s évekig is kimutatható. Az IgG átjut a placentán, s a magzatot is fertőzi. Magas IgG esetén az avidity vizsgálat (mely az antigén-antiest kötések erősségét vizsgálja) mutatja meg a fertőzés idejét. Minél erősebb a kötés, annál régebbi a fertőzés.

A csomagban lévő vizsgálatok

 • Fertőzés szerológia: Toxoplasma gondii fertőzés: TOXO Competition, TOXO IgG Avidity, TOXO IgG II, TOXO IgM

13.Tüdőgyulladás szerológia csomag

Tüdőgyulladás szerológia csomag ára:14 900 Ft
Vizsgálat típus4 db
Mérés4 db

Cytomegalovírus (CMV) az agyban encephalitist, a szemben retinitist, a tüdőben tüdőgyulladást, a gyomorban és a belekben gastroenteritist okozhat, és a magzatra is veszélyt jelent.

Más vírusokkal ellentétben nem alakul ki védettség a vírussal szemben fertőzést követően.

Az eredmények étékelése:
CMV IgG  negatív      IgM negatív    Avidity -negatív         nincs fertőzés
CMV IgG  pozitív      IgM pozitív     Avidity -alacsony       akut fertőzés
CMV IgG  pozitív      IgM pozitív     Avidity -magas           reaktivációs fertőzés
CMV IgG  pozitív      IgM negatív    Avidity -negatív         lezajlott fertőzés

C. pneumoniae baktérium okozza a tüdőgyulladások (pneumonia) közel 10 %-t. Cseppfertőzéssel terjed, s rendszerint enyhe tüneteket (láz, köhögés) okoz. Idős korban a súlyosabb esetek (tüdőgyulladás) kialakulási kockázata magasabb. Kialakulhat COPD (tüdők krónikus gyulladásos megbetegedése – chronic obstructive pulmonary disease) is. Szerepe lehet számos szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásában. 

A Mycoplasma pneumoniae baktérium nagyrészt enyhe alsó- vagy felső légúti tüneteket okoz. Kiválthat autoimmun mechanizmusokat is, melynek révén meningoencephalitis, arthritis, gastrointestinális tünetek is jelentkezhetnek. A fertőzés nem okoz tartós védettséget, így többször is kialakulhat. 

C. trachomatis baktérium szexuális úton terjed. Alsó légúti fertőzést és tüdőgyulladást okozhat (különösen újszülöttekre veszélyes).

Az anti-streptolizin O (ASO) a szervezetnek a Streptococcus pyogenes baktérium egyik toxikus enzime (streptolizin O) ellen termelt antiteste. Ez a baktérium a bakteriális torokgyulladás leggyakoribb kórokozója, valamint ez okoz számos bőrfertőzést (orbánc, ótvar, piderma, cellulitisz) is. A fertőzés hatására kialakulhat reumás láz, ödéma, magas vérnyomás, szívkárosodás vagy a vesebetegség egy fajtája a glomerulonefritisz is.

A csomagban lévő vizsgálatok

 • Fertőzés szerológia: Cytomegalovírus fertőzés: Cytomegalovírus szerológia (CMV IgG és IgM), Cytomegalovírus szerológia CMV IgG Avidity II
 • Fertőzés szerológia: Streptococcus baktérium fertőzés: ASO, ASLO, anti-streptolizin “O”
 • Fertőzés szerológia: Chlamydia pneumoniae baktérium fertőzés: Chlamydia pneumoniae (IgG)
 • Fertőzés szerológia: Mycoplasma pneumoniae baktérium fertőzés: Mycoplasma pneumoniae (IgG)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

GDPR consent(Kötelező)
Mailchimp feliratkozás(Kötelező)